Fine art porträtt

Kurs: Fine art porträtt

Lärare: Hanna Neret

  • 19 avsnitt
  • 1h 04min
  • Undertextad
  • Släpptes oktober 2021
  • Gör som 997 medlemmar och börja nu!
Köp medlemskap

Hej och välkommen

03:18 | Provavsnitt

Läraren presenterar dig för kursen om att skapa Fine Art-porträtt i Photoshop.

Spela upp avsnitt

Kursens upplägg

01:29 | Provavsnitt

Här får du vet hur kursen är upplagd och vad du lär dig.

Spela upp avsnitt

Fine art porträtt – redigering av konstnärliga porträttbilder

Vill du skapa vackra porträtt som fokuserar på bildens koncept och där kreativ frihet får fokus? I den här kurser lär du dig hur skapar fine art porträtt med redigering i Camera Raw och Photoshop.

Vad innebär fine art porträtt?

Fine art porträtt handlar inte om personen på bilden utan om hela bildens kreativa koncept. Inom fine art porträtt är det bilden i sig själv som är huvudsaken. Bilden finns till för sin egen skull och är en form av konstfoto.

Fine art porträtt finns i många olika stilar. En vanlig stil kallas The Painterly look. Bilder som ser ut att vara en korsning mellan fotografi och målning. Bilder som ofta hämtar inspiration från klassiska konstnärer i till exempel ljussättning och posering. Där huden ofta är slät och skuggor och högdagrar lyfts fram på ett sätt som ger en målad känsla.

Redigera fine art porträtt

Med hjälp av Camera Raw skapar du en grundredigering att arbeta vidare från. Redigeringar som gör din bild redo för fortsatt arbete i Photoshop.

En gemensam nämnare för fine art foto är att det finns en perfektion i dem. En konstnär skulle inte ta med små skavanker i bild, om det inte är ett medvetet val. Att städa upp bilden i Photoshop så att det inte finns små saker som stör helheten är därför ett viktigt steg mot mål. Det kan röra sig om till exempel finnar, fläckar och flygande hårstrån. Och det finns inga hinder för att städa ordentligt. Kom ihåg att när du skapar ett fine art porträtt är målet inte att skapa en avbild av modellen.

I redigeringen arbetar du även med att släta ut huden, lyfta fram ögonen, framhäva skuggor och högdagrar, skapa en passande bakgrund och skapa stämning genom färger och toner.

Skriv ut eller framkalla ditt fine art porträtt

Att skapa fine art porträtt är en perfekt prydnad för väggen. I stödmaterialet hittar du tips för att skriva ut din fotokonst.

Följ med fine art konstnären Hanna Neret

I den här kursen får du hänga med in i Hannas värld där hon lär dig tekniker för att skapa fine art porträtt.

Du får några tips att ta med dig vid fotograferingen, men fokus i kursen är redigering av fine art porträtt. Hanna visar verktyg i Camera Raw och Photoshop som du använder för att skapa stilen The Painterly look. Men verktygen kan också användas för fler bildstilar och du får exempel på det.

Se kursen. Ta på dig din basker och leta fram regissören i dig för att skapa fotokonst tillsammans med dina modeller.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto