Nya kurser, guider och e-böcker

Här hittar du de nyaste produktionerna om foto och bildbehandling.

Just nu jobbar vi med kurser om hur du fotograferar makro med mobilen, kreativa fotorecept samt intima landskap.

Version 12 av Lightroom Classic är här

Nya versioner innebär förändringar och nya verktyg. Vi hjälper dig att behärska det nya. Här får du en ärlig bild av vad som verkligen är användbart i de senaste versionerna.

Du får bland annat koll på de nya maskmetoderna samt hur du inverterar masker och skapar inverterade maskkopior.

Version 6 av Lightroom är här

I den här kursen visar vi upp de uppdateringar vi uppskattar mest från de senaste nyhetssläppen.

Du lär dig bland annat använda de nya maskmetoderna, hur du redigerar video, inverterar masker och skapar inverterade maskkopior.

Version 24 av Photoshop här

Med Photoshop kan du förbättra bilder, designa, retuschera och skapa montage. Det är ett professionellt verktyg som används av miljontals fotografer, designers och grafiska artister. Här visar vi de senaste uppdateringarna du ska ha koll på.

I kursen får du bland lära dig om

  • verktyget Objektmarkering.
  • det neurala filtret Photo Restoration (Fotorestaurering).
  • hur du delar och samarbetar i Photoshop-filer.
  • det kraftfulla maskeringsverktyget i Camera Raw.

Lär dig fota mat med det befintliga ljuset

Ett bra porträttfoto skapas i kameran, men kan höjas fler snäpp med redigering i Lightroom Classic. I den här kursen lär fotografen Maria Lindberg dig hur du får ögonen att gnistra, håret att glänsa och hur skapar effekter som solstrålar och soldis i bakgrunden.

Följ med när Sportfotografen Carl Sandin berättar om sitt yrke

Hur får du egentligen en person att slappna av framför kameran? Ja, visst kan det vara en utmaning att få till helt naturliga porträtt i bild när du fotograferar personer som inte är helt bekväma framför kameran.

I den här kursen kommer du att få lära dig tekniker och knep för att interagera med den du ska fotografera på bästa sätt. Allt för att du ska känna dig trygg och få personen framför kameran att vara bekväm så att du kan fånga helt naturliga porträtt med en avslappnad känsla.

Lär dig fota mat med det befintliga ljuset

Matfoto är en typ av bild som ofta ser enkel ut, men som lätt blir platt och rörig när du själv försöker. Trots att den där favoritbilden på Instagram också har massor av saker som händer i bilden! Det är ju ofta så, att det som ser snabbt och enkelt ut faktiskt inte är riktigt så lätt. Men med lite träning och smarta knep kan du också få till de där vackra, aptitretande matfotona!

I den här kursen lär du dig hantera och styra dagsljuset, flera olika bra kompositioner för matfoto, hur du skapar rätt stämning med hjälp av bakgrund och rekvisita och en hel del tips och enkla hemmahack för att få till riktigt bra matbilder – hemma i ditt eget kök!

Lär dig knepen för att fånga naturliga porträtt

Hur får du egentligen en person att slappna av framför kameran? Ja, visst kan det vara en utmaning att få till helt naturliga porträtt i bild när du fotograferar personer som inte är helt bekväma framför kameran.

I den här kursen kommer du att få lära dig tekniker och knep för att interagera med den du ska fotografera på bästa sätt. Allt för att du ska känna dig trygg och få personen framför kameran att vara bekväm så att du kan fånga helt naturliga porträtt med en avslappnad känsla.

Lär dig konsten att fotografera mat

Häng med matfotografen Solli och lär dig skapa vackra, aptitretande bilder på mat, bakverk och drycker – från idé till färdig bild!

Förutom att kursen är fullproppad med smarta tips och tricks kommer du även lära dig om utrustning, ljus, bakgrunder och rekvisita. Du får dessutom hänga med Solli i hennes studio när hon fotar ett projekt – från förberedelser till färdig bild.

Fotografera magiska närbilder i din egen trädgård

Du har sett de där vackra närbilderna på blommor och växter och kanske du känner att du också vill fotografera din trädgård men du vet inte vart du ska börja? Då har du hittat rätt!

I den här kursen kommer Jan Wallermark lära dig hur du kan ta magiska bilder i din egna trädgård. Så nu är det dags att utmana dig själv och börja fotografera det vackra i din direkta närmiljö.

Lär dig bildbehandla gratis, online!

Bild- och medialäraren Helena Lindblom lär dig ta kontroll över bilden, skapa montage och leka dig fram. Helena visar bland annat hur du får dina bilder att sticka ut, hur du frilägger och tar bort bakgrunden.

Gratis, pedagogiskt och enkelt!

Lär dig skapa dina egna overlays

Fotografen Maria Lindberg tar dig med på en digital skapar-resa där du får följa hennes arbete med att skapa effektfulla overlays som ger den där extra kryddan och magin till hennes bilder.

Maria ger dig tips och verktyg för hur du kommer igång själv med att skapa dina egna overlays med Photoshop.

Lär dig redigera det perfekta porträttet

”Det perfekta porträttet, är det porträttet du känner för ända in i hjärtegropen”.

I den här kursen visar Jenny dig olika tekniker för att redigera ditt porträtt i Camera Raw.  Så att det blir ditt perfekta porträtt. Du lär dig skapa allt från ljusa, luftiga, mjuka porträtt till mer ruffiga, tuffa porträtt.

Bli mer kreativ med dina kamerainställningar

Med ett ND-filter monterat på din kamera behöver en stark sol aldrig mer hindra dig från att fotografera. Filtret fungerar som solglasögon till din kamera och hjälper till att reducera ljuset som kommer in i kameran.

I den här kursen lär Anders dig vad ett ND-filter är, varför du bör ha det i din kameraväska och hur du använder det när du fotograferar.

Skapa nya fotomöjligheter med kameran på stativ

Oskarp bild? Igen? Ett stativ hjälper dig att få riktigt skarpa bilder även i svåra situationer. För att lyckas behöver du veta hur du får stativet att stå stabilt, vilket stativ som passar just ditt behov och hur du undviker vibrationer.

Detta, och många fler värdefulla tips lär David dig i denna kurs om hur du fotograferar smart med stativ.

Fånga sommarens magi på bild

Följ med fotografen Jenny Jacobsson ut och fotografera ditt sommarsverige, där nätterna är ljusa, blomsterängens vidder känns oändliga och jordgubbsdoften kittlar dina sinnen.

Jenny visar knepen som gör att du enkelt kan ta dig an det du har att jobba med för stunden, på språng mellan smältande glassar, sightseeingstopp och regnskurar.

Lyckas med porträtt utan reflektioner i glasögonen

Fotografen och optikerassistenten Linnéa Heinerborg lär dig fotografera porträtt på personer med glasögon – utan irriterande blänk och reflexer.

I kursen får du sju fotorecept utifrån väder, utrustning och svårighetsgrad. Dessutom får du lära dig vilka förberedelser som ger bästa möjliga slutresultat.

Lär dig fotografera ditt motiv uppifrån

Eva Sjöberg lär dig att skapa en flatlay, alltså ett fotografi på ditt motiv rakt ovanifrån med hjälp av mobilkameran.

Kursen ger dig kunskap så att du kan skapa en flatlay med en genomtänkt känsla och komposition. Ditt motiv kommer att kännas levande och harmoniera med ljus, former och färger.

Ta dina stadsfoton till en helt ny nivå

Häng med Gustav och lär dig hur ett tråkigt parkeringshus kan bli en mäktig scen eller låt stadens neonljus skapa dynamik i dina porträtt. Lär dig att jobba med stadens linjer, renodla dina bilder direkt i kameran och använda rekvisita för att skapa dramatik på rätt ställe i dina urbana bilder.

I den här kursen får du upptäcka det lekfulla och fria med att fotografera i urbana miljöer.

20 tips för Instagram

20 tips för Instagram

20 tips för Instagram är e-boken där du får lära dig att ta bilder som får betraktaren att stanna upp i Instagramflödet.

Camilla Grönbladh publicerar dagligen bilder på Moderskeppets Instagram och ger dig sina 20 favorit-tips. Dina Instagrambilder kommer nå en ny nivå.

Skapa kreativa effekter i Affinity Photo

I Affinity Photo finns fantastiska verktyg för att klippa&klistra, kombinera, förändra och uppfinna – perfekt när du vill skapa kreativa montage och specialeffekter.

Anders Sejdeborn lär dig alla verktyg du behöver och visar sedan steg-för-steg hur en magisk hjort blir till!

Arbetsflöde i Lightroom

Du vet förstås att Lightroom har stora möjligheter för att både organisera och bildbehandla dina bilder. Det är fantastiskt, men det är också lätt att bli överväldigad eller att fastna på vägen. Med rätt arbetsflöde får du ut mer av programmet och tar dig från import till färdig bild på bästa sätt.

Fler nya kurser för dig


Vill du ta del av det som släppts nyligen?

Bli medlem idag och få tillgång till hela utbudet på Foto.

Bli medlem från 149 kr