Bild på två flickor i en skog. Skapad med sagolika effekter i Photoshop.

Kurs: 10 sagolika effekter i Photoshop

Lärare: Maria Lindberg

 • 12 avsnitt
 • 58min
 • Undertextad
 • Uppdaterad december 2021
 • Gör som 4338 medlemmar och börja nu!
Köp medlemskap

Välkommen

01:52 | Provavsnitt

Maria berättar vad kursen kommer handla om.

Spela upp avsnitt

Solstrålar och snöfall med overlays

05:34 | Provavsnitt

Lägg till naturfenomen som snö eller solstrålar om du inte hade möjlighet att fånga dem på plats vid fotograferingen.

Spela upp avsnitt

Sagofotografering med redigering i Photoshop

Kanske har du sett andras magiska bilder från sagofotograferingar och undrar hur de gör? För att få till lyckade bilder från en sagofotografering behöver du behärska tekniker för redigering.

Skapa bilder med magiska skogar, mystiska vinterlandskap och fantasieggande dimmiga vyer. Stämningsfulla bilder att drömma dig bort i.

Tio knep för redigering av bilder från sagofotografering

Sagolika bilder har ofta flera gemensamma nämnare. Med tio knep är du redo att lyfta fram det du vill i bilderna från din sagofotografering med hjälp av redigering i Photoshop. Den skickliga sagofotografen Maria Lindberg visar dig hur.

 1. Grundläggande justeringar i Lightroom och Camera Raw. Grundredigeringar som exempelvis exponering, färgbalans och skärpa gör att du snabbt får en känsla för din bild och en god utgångspunkt för kommande redigeringar.
 2. Skapa kort skärpedjup i ett porträtt med mycket landskap med Brenizer-metoden. Att fotografera porträtt med mycket omgivning är ofta en utmaning. När du tar några steg tillbaka för att få med mer miljö blir också skärpedjupet längre och den suddiga bakgrunden försvinner. Här lär du dig en teknik där du går närmare ditt motiv igen för att få det korta skärpedjupet och tar flera bilder som du sedan sammanfogar för att få med mer bakgrund.
 3. Ytterligare grundläggande justeringar i Photoshop. Justeringar som gör dig redo att gå vidare till lokala justeringar i din bild.
 4. Lyft fram ögon, genom att lokalt öka skärpa och exponering.
 5. Ge extra textur på hår och kläder, utan att påverka hud och miljö.
 6. Skapa en målad känsla i din bild. Genom att arbeta lokalt med skuggor och högdagrar mejslar du fram former och drag i ansikte och kläder.
 7.  Skapa soldis och tänd en lykta i Photoshop. Tekniker som skapar värme i din bild.
 8. Förstärk eller ändra väder med overlays. Väder kan inte kontrolleras, men med overlays kan du exempelvis lägga till solstrålar, regn eller snö för att förstärka en känsla i din bild.
 9. Skapa volym och flöde i kläder och hår med verktyget Gör flytande i Photoshop. Böljande klänningar och vågigt hår är en del av många sagofotografier. Med verktyget Gör flytande kan du arbeta vidare med dina bild för att förstärka dessa delar.
 10. Rama in bilden med grenar, gräs eller suddiga löv. Att rama in motivet med sådant som finns i miljön är ett effektivt sätt att leda betraktarens blick till motivet. Men det är inte alltid möjligt att få till den inramningen på plats. Då är ett bra alternativ att använda Photoshop för att skapa inramningen.

Handfasta råd och inspiration

Kursen ger dig handfasta tips på hur du åstadkommer olika sagolika effekter och skapar berättande bilder i Photoshop. Maria arbetar med bilder från sina egna sagofotograferingar och inspirerar dig att skapa bilder med en aura av mys.

Se kursen innan nästa sagofotografering

Kursen fokuserar på den redigering du gör efter din sagofotografering. Men det är en styrka att ha sett kursen redan innan fotograferingen. Du blir medveten om vad du kommer kunna göra och vad du behöver få med dig för bilder för att gå vidare med redigeringen.

För dig som vill få tips på kurser som hjälper dig med fotograferingen hittar du det i kursens stödmaterial.

Känn skaparglädje och imponera med sagobilder

Att skapa sagobilder är kreativt. Skapandeprocessen är ett nöje och den som betraktar din bild får följa med dig i din berättelse till en annan värld.

Psst! Känner du inte igen dig i Camera Raw? Titta i stödmaterialet!

 


Sagt om kursen 10 sagolika effekter i Photoshop

”Ni har många toppenkurser men detta är en av de absolut bästa.”

– Håkan Matz

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto