När du öppnar en fil i Camera Raw görs en massa beräkningar på bilden. Eftersom det är rådatat i filen som tolkas tar detta tid varje gång du öppnar raw-filen.
Har du tidigare öppnat bilden kan det gå snabbare. Detta eftersom bland annat avkodning, upppackning, filtrering av ”heta”-pixlar och avmosaikifiering alltid ger samma resultat. Alltså sparas dessa steg i en fil.
Filen lagras i en mapp (cache) på din dator. När du öppnar bilden nästa gång så läser den direkt in filen som redan innehåller resultatet av ovan nämnda beräkningar och börjar tolkningen där.
Så varför talar jag om detta? Jo, det är så att cache-mappen är storleksbegränsad till 1 GB. Det innebär att uträkningarna för ca 200 bilder lagras. Sen skriver Camera Raw över de gamla bilderna med bilder du nu arbetar med.
Jag misstänker dock att du har rätt gott om utrymme på din dator. Alltså kan du ställa upp detta värde och på så vis öppna bilder dubbelt så snabbt om du tidigare behandlat dem.
Hur gör du då?
För att komma till inställningarna i Camera Raw finns en fin knapp i verktygsfältet inne i Camera Raw. Du kan också trycka Cmd + K (PC: Ctrl + K)

Sen väljer du ett större värde efter tycke och storlek på din hårddisk. 20 GB kan vara en bra början. Du kan ställa värdet så högt som 200 GB, men det känns som en överdrift.

Med ett värde på 20 GB kan Camera Raw hålla reda på ungefär 4000 bilder istället för 200.
PS. Detta fungerar dessutom mellan Camera Raw och Lightroom Classic, så har du tidigare öppnat en bild i Camera Raw och öppnar den i Framkalla-fliken i Lightroom så öppnas den snabbare.
Lär dig Photoshop Camera Raw
Våra lärare tar dig genom grunderna.