Pojke som hoppar i säng

Ställ in rätt kameraläge

Din kamera fixar en välexponerad bild i nästan alla lägen du kan ställa den i.

Kameran mäter upp ljuset och såvida den inte misslyckas med det blir bilden lagom – varken för mörk eller för ljus

De flesta kameramärken har en skala med färdiga lägen som porträtt, närbild och landskap. De avslutas med ett standardläge som är grönmarkerat.

Bild på kamerans inställningsratt

Ovanför grönt finns mer ”professionella” lägen. P, Tv (eller S), Av och M. Även på dessa lägen hjälper kameran till att få en lagom ljus och skarp bild. Endast M är helt manuellt. Där får du ingen hjälp.

Finessen med att välja ett läge är att du kan påverka mer. Du kan bestämma en sak som är viktig din bild. Exempelvis när du vill frysa en snabb rörelse eller få ­suddigast möjliga bakgrund.

Välj inställningen som passar dig bäst

Kameran utgår från ditt val och använder sin automatik till resten för bästa möjliga bild.

P. Kameran är helt automatisk och försöker ta en bild med lagom skärpedjup utan att bakgrunden blir alltför suddig. Bilden tas även tillräckligt snabbt för att den med darriga händer inte ska få oskarpa bilder. Men om motivet rör sig fort blir det suddigt.

Tv. Nu kan du styra slutar­tiden med kamerans ratt, som ofta sitter vid avtryckaren. Det avgör hur fort bilden tas. Värdet syns i bråkdel av sekunder. 500 betyder alltså 1/500 sekund. Det kan behövas när barn springer.

Pojke som hoppar i sängen

I kamerans P-läge siktar automatiken på en slutartid runt 1/60 sekund. För att få en skarp bild om ditt barn hoppar behöver du välja Tv-läget och en snabbare slutartid, exempelvis 1/500 sekund.

Av. Nu kan du välja bländare. Det styr ljusinsläppet i objektivet – mycket eller lite ljus på en gång. Rent bildmässigt avgör det skärpedjupet. Ett lågt värde släpper in mycket ljus och ger även suddig bakgrund.

Två jämförande foton med olika bländarinställningar

Större bländartal. Notera att allt på samma avstånd från kameran blir lika skarpt. Även leksakerna i bildens vänsterkant.

Jag gillar kontroll på skärpedjupet och därför står min kamera nästan alltid på Av-läget. Då kan jag reglera hur suddig bakgrunden blir.

– Eva Sjöberg, familjefotograf

 

Senast uppdaterad: 21 december 2021