Lång exponering på iPhone

Lång exponering på iPhone

Fånga det vackert flödande vattnet med funktionen Lång exponering på iPhone. Tricket är att fotografera en live-bild.

Sanna Lund
Du behöver ha uppdaterat din iPhone till iOS15 för att kunna följa med i guiden.

Lång exponering passar när du ska fotografera ett trolskt vattenfall, en porlande bäck eller vågor som väller in över klippor ute vid havet. Du får ett mjukt och flödande vatten. Så här gör du.

1. Slå om till att fota live-bilder

Se till att du befinner dig i bild-läget i iPhonens kamera-app. Aktivera därefter Live. Funktionen finns inte tillgänglig i porträtt- eller panorama-läget.

Live på iPhone
Live på iPhone

När du fotograferar i live-läget fångar kameran inte bara en bild, utan även några sekunder av video och ljud. Videomaterialet kommer att användas för att skapa den långa exponeringen.

2. Fotografera ditt vatten

Med live-läget aktiverat fotograferar du nu ditt vatten. Tänk på att hålla kameran stabilt, för att slippa rörelseoskärpa i den slutgiltiga bilden. Ta hjälp av ett stativ eller hitta stöd i din omgivning.

Lång exponering på iPhone

Du kommer inte att få något mjukt och flödande vatten direkt. Men snart!

3. Applicera lång exponering

Öppna bilden i Bilder-appen. Tryck på Live-menyn och välj alternativet Lång exponering. Nu sker bildmagi som ger dig det drömska vattnet.

Redigera lång exponering på iPhone
Redigera lång exponering på iPhone

Bilden kommer att beskäras

Du kommer inte bara få en lång exponering med mjukt vatten. Bilden kommer även att beskäras en aning. När du komponerar din bild kan det därför vara smart att ta med mer av miljön än du hade tänkt. Då riskerar du inte att bli av med viktiga detaljer ute i kanterna.

Lång exponering på iPhone
Lång exponering på iPhone

Läs nästa tips

Se kurser om mobilfoto

[/instick]

Senast uppdaterad: 3 mars 2022