Om utskrift, upplösning, megapixel, ppi och dpi

Lär dig hur många pixlar du har att spela med vid utskrift och på skärmen.

Mattias Karlsson Sjöberg

Högupplöst är en subjektiv term. En bild beskrivs som högupplöst när den är stor nog att skrivas ut eller tryckas, i god kvalitet, för de flesta behov. Men var kommer begreppet högupplöst bild från? 

I det här kapitlet tar jag det från början. 

Skärmen är byggd av pixlar med en viss täthet

En skärm är uppbyggd som en mosaik av små pixlar. De sitter med en täthet runt 100 pixlar per tum på vanliga datorskärmar. Tum är standard för måttenheten. En tum är 2,54 cm. En rad med pixlar på skärmen har alltså 100 pixlar per tum, även kallat ppi (pixels per inch) och ibland dpi (dots per inch). På skärm räcker det med 100 pixlar – du kan ändå inte se varje enskild pixel på betraktningsavståndet.

Det viktigaste är att pixlarna är så små att du inte kan urskilja mosaiken. Istället ser du helheten mosaiken skapar – texten, fotot eller grafiken. Trots att du vid en täthet av 100 pixlar per tum inte kan se enskilda pixlar kan du visuellt uppleva det lite ”pixligt” eller oskarpt. Men, det är dyrare att bygga tätare och bakbelysningen i skärmar suddar ut gränserna lite. 

Tekniken går snabbt framåt. De flesta bärbara datorer har uppåt 150 pixlar per tum. På dyra datorer, surfplattor och mobiltelefoner med så kallade retina-skärmar sitter det runt 300 pixlar per tum. Skärmar med tätare pixlar upplevs skarpare.

En gång i tiden, 1984 för att vara exakt, byggdes datorn Macintosh med exakt 72 pixlar per tum. Genom läroböckernas magiska minne har det blivit en felaktig myt att skärmar har 72 ppi. Det har de alltså inte haft på 30 år.

Även om det säkert går att bygga hur tätt som helst i framtiden, finns egentligen ingen anledning att bygga tätare än runt 250 ppi. Sedan kan du aldrig se eller uppleva skillnad.

Macintosh

Första Macens skärm var 9 tum och byggd av 500 pixlar på bredden. En iPad har samma fysiska storlek, men byggd av 2000 pixlar per rad, alltså fyra gånger mindre pixlar. 

Papper har hög täthet

Utskrifter och tryck på papper görs på 240 eller 300 pixlar per tum. Dels så kostar tätheten inte mer, dels så krävs det för att ögat är känsligare vid papper.

  • Det finns ingen bakbelysning som stör.
  • Du fokuserar ofta på liten text.
  • Du läser på ett kort avstånd.

Om tidningar hade varit tryckta med en täthet på 100 pixlar per tum hade du ansett att det var suddigt, framförallt texten.

Utskriven text

Utskrivna pixlar väldigt nära fotograferat. Lupp krävs för att komma så nära att mosaiken syns. Därför upplever du utskriven text knivskarp.

När din bild är mindre än tätheten kräver

När du ska trycka eller skriva ut bilder är det ibland viktigt att se till att bilden har tillräckligt många pixlar för att tillgodose tätheten som önskas. Och nu är matematik inblandat.

Ett A4-ark som ska gå genom ett tryck med 300 pixlar per tum kräver 2000 x 3000 pixlar för att fylla ytan. Bilden måste alltså ha så många pixlar. Med dagens moderna kameror är det en enkel match. Bilder från en vanlig mobilkamera är bättre än så. Ur en systemkamera får du minst det dubbla och du har mer information än du behöver. Men, det är inte alltid bilden måste förminskas för att få plats. Här är tre scenarion där du kan få problem.

  • Bilden är gammal. Det är inte så länge sedan bilderna från en dyr kamera innehöll mycket färre pixlar än dagens.
  • Bilden är förminskad. Du kan ha en bild som någon medvetet bearbetat så att den är mindre. Exempelvis brukar bilder på internet sällan vara större än 1000 pixlar breda, ofta mindre än så.
  • Du ska skriva ut ännu större. A4 är en vanlig storlek. Men planscher är större än så, ibland mycket större.

I samtliga tre scenarion räcker inte bildens pixlar till för den önskade tätheten. Lösningen är att skriva ut eller trycka pixlarna större, så att de räcker till att fylla hela ytan. Så istället för att skriva ut 300 små pixlar per tum kanske programmet skriver ut med 150 lite större pixlar per tum. Nackdelen med att öka storleken är att pixel-mosaiken snart blir tydlig för ögat och du upplever bilden oskarp.

Det är alltså viktigt att ha ett bra original när bilder ska tryckas. Mycket viktigare än om de bara ska visas på en skärm. En skärm är ofta fysiskt större än ett papper, men eftersom pixlarna inte behöver sitta så tätt (vara så små) för att du ska uppleva bilden som skarp, kan du använda bilder med färre pixlar när du ska lägga upp dem på webben.

A4 för utskrift

En vanlig bild från systemkamera innehåller fler pixlar än vad som behövs för en A4. Bilden förminskas genom att några pixlar kastas vid utskrift.

 

En liten bild från nätet

En bild från nätet är sällan så stor som krävs för att skriva ut med god täthet på pixlarna.

Olika täthet

Rektanglarna innehåller precis lika många pixlar men i den nedre sitter de tätare och är mindre. Därför är den övre rektangeln större.

Löv i tre olika storlekar.

Till vänster ser du effekten av att skriva ut en liten bild större. Till höger hur bilden ser ut om originalet är bättre, det vill säga att den innehåller tillräckligt många pixlar för att inte behöva förstoras.

Läsavståndet påverkar

Lägg på minnet att slutresultatet är det enda som räknas. Det är bara om läsaren faktiskt ser mosaikmönstret som upplevelsen störs, annars är det lugnt.

Du har inte hökögon. Ju längre avstånd som är till pappret ju svårare är det att se. En bild som upplevs oskarp på nära håll kan du uppleva som skarp på lite avstånd. Därför kan stora affischer på stan vara tryckta ner till 30 pixlar per tum istället för 300.

Distans

Den högra bilden är rejält förstorad från en mindre version. Men om du backar tre meter ser du troligtvis knappt skillnad.

Megapixel talar om hur många pixlar du får att spela med

Megapixel är måttet på kamerors bildstorlek, det vill säga hur många pixlar bilden består av. Megapixelvärdet får du genom att multiplicera antalet pixlar i basen och höjden med varandra:

2.000 x 3.000 pixlar = 6.000.000 pixlar = 6 megapixlar

Det betyder att megapixel är ett kvadratiskt mått. Därför är det mycket liten skillnad mellan foton av 18, 20 eller 24 megapixlar.

Det är viktigt att komma ihåg att 6 megapixlar räcker för en skarp bild på ett A4-ark och 2 megapixlar räcker för skarp fullskärm på de flesta datorer.

Den här tabellen kan du använda som ett hjälpmedel. Tabellen tar hänsyn till att du backar lite när du möter en riktigt stor bild. Det ökade avståndet gör att en bild med 18 till 24 megapixlar räcker till oändligt god kvalitet

Kamera
Megapixel
Ungefärlig bildstorlek
Antal pixlar
Utskriftsformat
Centimeter
10 x 15 20 x 30
(A4)
30 x 42
(A3)
40 x 60 50 x 70 70 x 100
24 5600 x 4200
18 5200 x 3500
8 3500 x 2340
6 3000 x 2000
4 2250 x 1700
1 1280 x 960
Mycket bra Bra Mindre bra Tveksamt Ej användbart

Högupplöst är inte ett objektivt värde 

I sammanhanget förekommer ofta termen högupplöst. Det är inte ett objektiv värde. Bilden är högupplöst om den innehåller tillräckligt många pixlar för att skrivas ut med minst 240 pixlar per tum i önskad storlek. Det motsvarar 100 pixlar per centimeter.

En bild som är 1000 pixlar bred är alltså högupplöst för ett tryck på 10 cm men lågupplöst för ett tryck på 30 cm.

Det fungerar sällan med något så vagt. Därför påstår jag nu att om någon önskar en högupplöst bild av dig är den:

  • i den storlek din kamera har fotograferat
  • minst 2500 pixlar på längsta sidan 

Gratis e-bok: Lär dig bildbehandla digitalt

Vi vet att det kan vara knepigt att bildbehandla digitalt. Men när du läst boken har du koll vilka nödvändiga kunskaper du måste kunna för att imponera med dina bilder. Mattias Karlsson Sjöberg lär dig i en praktisk e-bok.

Ladda ner e-boken gratis

Senast uppdaterad: 15 augusti 2022