Två flickor i rosa tröjor som sitter på en äng

En förgrund ger djup

Det är helt okej att ha något mellan dig och motivet. Det ger bilden större djup.

Förgrunden kan vara många olika saker; staket, gräs, leksaker, människor.

Du har tagit rena porträtt tidigare. Nu vill du ta dina bilder någon annanstans. För att få djup i ­bilden kan du placera något i förgrunden. Gärna något som berättar en historia om barnet.

Barn som kikar fram bakom en trästolpe som är i förgrunden

Flickan tittar fram mellan pinnarna i staketet. Det blir även en rolig inramning som ger henne fokus. Härligt med det fräscha, gröna gräset och de gröna bladen. Det ger en lugn inramning.

Låt ditt barn leka med allt hon tycker om. Sprid ut Lego, pärlor, bilar och bollar med stor glädje. Se till att vara i ett rum med stort ljusinsläpp. Var en bit ifrån henne och rulla en boll över det stökiga golvet. Ligg ner på golvet och få några av de andra bollarna i förgrunden och sedan ditt barn som fångar bollen i fokus. Eller bygg ett högt Lego-torn. Låt bitarna ligga utspridda och ta med dem i förgrunden.

Utomhus på sommaren kan blommor och vajande strån på gräsmattan vara förgrund till hennes lek. Eller när ni är i sandlådan och bygger hus kan en stor sandhög vara närmast dig och bli en förgrund.

Två flickor i rosa tröjor som sitter på en äng

Fotograf Eva Sjöberg ligger ner på magen och låter gräset vara förgrund. Flickorna sitter i motljus och solen lyser upp deras hår.

 

 

Senast uppdaterad: 21 december 2021