Ljushårig flicka i orange jacka som tittar upp mot kameran

Fotografera barnet från en stege

Stå på en stege eller pall när du fotograferar. Fågelperspektivet fångar barnets magiska blick.

Att balansera på en stege gör att du ser på världen på ett helt annat sätt än när du står på dina fötter på marken. Om det är rörigt bakom ditt barn, till exempel en gammal tapet med tavlor i bakgrunden som du inte vill ha med i bilden, är stegen ett bra tips. Det går förstås även att köpa en liten pall som är lätt att ta med.

När jag upptäckte fördelen med att fotografera från ovan började en stor klumpig målarstege följa med mig överallt.”

– Eva Sjöberg, familjefotograf

Ljushårig flicka i orange jacka som tittar upp mot kameran

Uppe på en stege blir det högre höjd än att fota från en vuxens huvudhöjd. Det blir ett höjdperspektiv på riktigt och känns medvetet och genomtänkt. Inte alls som att bara fota från en vuxens huvudhöjd som ofta ger trista bilder.

 

Fågelperspektivet fångar magin i blicken

Kliv upp på stegen. Det som nu kommer omge ditt barn är golvet om du är inomhus, eller gräsmattan, gruset eller sanden om du är utomhus. Kliv gärna upp på något för att få uppmärksamhet från barnet. Och motivet får full fokus i fågelperspektivet. När barnet tittar nyfiket upp och får ljus i ögonen sker något magiskt.

Det du får tänka på är att det kan upplevas som att du tittar ner på barnet, vilket du gör från stegen. Men visst behöver det inte vara något negativt att vara liten. Och stegen överdriver höjden vilket gör bilden medvetet fågelperspektiv. Vilket är bättre än det omedvetna som blir när vuxna tar bilder utan att böja knäna.Barn i randig mössa fotograferad uppifrån

 

Senast uppdaterad: 21 december 2021