Sovande bebis i grön kofta

Fina barnbilder utan blixt

ISO-inställningen gör att du kan ta bilder i mörka miljöer utan blixt.

Står ISO på ”Automatisk” hjälper kameran dig hela tiden att få ut så mycket av det ljus som finns. Lägsta ISO är oftast 100 och är bäst i starkt solljus. Högsta kan gå upp mot 25 000 och du kan då fota nästan i mörker.

Du kan ställa in ISO för hand. Då får du vakta värdet lite och ändra när du går mellan olika ljusa miljöer. Står ISO inte högt nog tar kameran bilden långsamt för att samla in nog med ljus. Bilden blir oskarp för du kan inte hålla kameran stabilt så länge. Du kan höra det när du tar bilden. Kameran ”smattrar” inte bilden utan det blir ett långsamt klick.

Högt ISO ger brusigare bilder

De flesta fotografer undviker att ha överdrivet hög ISO som säkerhetsmarginal. Det finns ett skäl till vilja ha så låg ISO som möjligt. Ju högre ISO desto brusigare bild. Det är inget du ser om du framkallar bilden i 10 x 15 centimeter. Men det syns på stora pappersbilder, som A3 och uppåt.

Med högt ISO syns brusigheten

Vilgot är 36 timmar gammal. Jag ville inte flytta honom från det dunkla hörnet så jag drog upp ISO så mycket det gick. Vid inzoomning syns bruset. Men så inzoomad ska jag ju aldrig visa den, så det gör inget.”

– Eva Sjöberg, familjefotograf

 

Nyare kameror är mycket bättre än äldre på att minska bruset på höga ISO. Det är ett stort skäl till att fotografer fortfarande byter kamera ofta. Det lockar att kunna ta bra bilder utan blixt i nästan mörka rum. Tänk på det när du om några år står i en mörk inomhushall och vill fotografera ditt barn som spelar handboll eller innebandy.

Lär dig mer om ljus i David Brohedes kurs Fotografera i befintligt ljus.

 

Senast uppdaterad: 21 december 2021