Bildjournalistik med Göran Segeholm

Bildjournalistik

Att vara en professionell skribent som också tar bilder, är en av de svåraste formerna av fotografering som finns. I denna videoserie lär du dig bedöma bildkvalitet, snabbt få bra bildidéer, ta bättre porträtt och arbeta med mobilen som verktyg.

Med Göran Segeholm

Tänk dig förutsättningarna att som professionell skribent också leverera bilder:

  1. Det finns en förväntan att du ska lyckas varje gång. Du kan sällan välja att göra om fotograferingen senare.
  2. Även om du blir missnöjd med bilderna så visas de ändå för en stor publik, med ditt namn under.
  3. Du får inte välja ämnen och motiv utifrån hur bra de skulle se ut på bild, utan efter den nyhet som bilderna hör ihop med …
  4. … vilket ibland medför att det är svårt att hitta på någonting vettigt att fotografera.
  5. Under tiden som du fotograferar ska du också utöva ett helt annat yrke på professionell nivå. Du ska genomföra intervjuer, samtidigt som du är fokuserad på hur texten ska bli till slut.
  6. Eftersom du inte har någon fotografutbildning får du ofta använda den enklaste tänkbara typen av kamera, nämligen mobilen.

Du har hamnat i den här situationen för att du är journalist eller redaktör, och för att vi befinner oss på 2020-talet. Så här ser villkoren ut för många.

– Göran Segeholm

Ps. Denna videoserie passar dig som är journalist, kommunikatör eller webbredaktör. Bland annat använder tidningskoncernen NTM denna videoserie som kompetensutveckling för alla deras fotografer.