Ska jag välja molnbaserade Lightroom eller Lightroom Classic?

Ska jag välja molnbaserade Lightroom eller Lightroom Classic?

Lightroom Classic är en kvarleva från förr, medan det molnbaserade Lightroom är framtiden. Vi förklarar varför du ska satsa på framtiden.

Sanna Lund

Ska man vara krass kan man beskriva det som att Lightroom Classic är Adobes gamla, lite mossiga Lightroom-program, medan det molnbaserade Lightroom är Adobes nya, fräscha program.

Lightroom Classic

Lightroom Classic är ett bildhanteringsprogram som du installerar och använder på din dator, och du har dina bildoriginal på datorns inbyggda hårddisk eller på en extern hårddisk.

Molnbaserade Lightroom

Lightroom är ett istället en rad program och appar som du kan använda såväl på datorn som på mobilen och surfplattan, eller direkt i en webbläsare. Bildoriginalen lagras inte lokalt på dina enheter, utan i molnet (på en av Adobes servrar).

Är du ny på Lightroom rekommenderar vi det molnbaserade Lightroom. Det är en modern programvara som är enkelt att komma igång med. Du kan på ett smidigt sätt ha åtkomst till och arbeta med dina bilder på flera av dina enheter.

En vinst med att använda det molnbaserade Lightroom är att dina foton alltid är säkerhetskopierade, oavsett vad som händer med din dator och dina hårddiskar.

Lightrooms framtid är inte Classic

Båda programmen uppdateras kontinuerligt med nya funktioner och verktyg, men på sikt kommer Adobe gissningsvis lägga mer krut och kärlek på det molnbaserade Lightroom. Det är framtiden.

Men, varför finns ens Lightroom Classic om det molnbaserade Lightroom verkar vara det som gäller? Jo, Lightroom Classic är ju trots allt ursprungsprogrammet som fortfarande har en stor användarbas.

Många trivs bra i det program de en gång i tiden lärde sig och har inte tagit steget att migrera sina gigantiska bildbibliotek till det nya programmet. Därför finns Lightroom Classic kvar. Än så länge.


Fler guider och artiklar om Lightroom:

Senast uppdaterad: 5 maj 2022