5 bra platser i Sverige för att fotografera fåglar

Jan Gustafsson ger dig sina bästa tips på fem unika platser i Sverige där du kan lyckas med att fotografera fåglar av olika sort, olika tider på året.

Calle Jonzon

1. Ölands södra udde

Året om är det gott om fåglar i området kring Ölands södra udde. På vintern är havsörnarna särskilt talrika. Under våren passerar såväl stora som små fåglar udden på sin flyttning. Särskilt rikt är flyttfågelsträcket under hösten. Under klara dagar sträcker enorma flockar av allt från gäss till duvor ut över öppet hav från udden.

Ölands södra udde – Ottenby fågelstation är belägen på Ölands södra udde. Här har det skett forskning och ringmärkning av fåglar sedan år 1946. Totalt ringmärks omkring 25 000 fåglar på fågelstationen varje år. Ringmärkningen bidrar till att öka kunskap om allt från fåglars flyttmönster till hur olika populationer av olika fågelarter över tid.

Jan tipsar

– Mitt tips är att sitta några timmar vid muren mot Västrevet i början av oktober månad. Varje gång jag gjort det har jag fått bra flyktbilder på änder säger Jan.

2. Falsterbo

Ingen annanstans i Sverige ser man fler fåglar än under en bra höstdag vid Falsterbo. Omkring svindlande 500 miljoner flyttfåglar passerar varje höst över södra Sverige. För många fåglar är södra Östersjön det första svåra hindret på vägen söderut.

Fåglarna följer kusterna så länge som möjligt och till sist hamnar många av dem vid Sveriges sydvästspets – Falsterbo. Här i Falsterbo är koncentrationen av flyttfåglar makalös under hösten. Särskilt omtalat är antalet rovfåglar som samlas här.

På morgonen är det många rovfåglar som jagar småfåglar nere på nabben.

Jan tipsar

– Falsterbo är Sveriges bästa ställe för rovfågel. Men årstid, väder och vind är avgörande faktorer. På morgonen är det många rovfåglar som jagar småfåglar nere på nabben. Mitt på dagen är det heden och kanalen som är bästa stället.

Jag föredrar kanalen för där kommer fåglarna på lite lägre höjd än vid heden säger Jan.

3. Hornborgarsjön

Hornborgarsjön är förmodligen den mest kända platsen i Sverige för dig som vill uppleva tranor. Här kan du om du har tur uppleava tiotusentals tranor på en och samma gång. På hornborga.com  kan du läsa statistik kring antal tranor på plats, och följa webbkameror som sänder live från Trandansen.

Hornborgasjön är en insjö i Västergötland, belägen cirka 15 kilometer sydöst om Skara. Den räknas som en av Sveriges rikaste fågelsjöar och är särskilt känd för att tranor årligen dansar här. Sjön och dess omgivningar är sedan 1999 naturreservat benämnt Naturreservatet Hornborgasjön. Platsen utnämndes till världsarv den 5 december 1974.

Jan tipsar

– Hornborgasjön är Sveriges bästa inlandslokal. I april finns det fantastiska möjligheter att fotografera tranor på nära håll tipsar Jan.

4. Tåkern

Tåkern är en fågelsjö i Östergötlands län, räknad som en av Nordeuropas främsta fågelsjöar. För att bevara Tåkerns höga naturvärden är sjön och de närmsta omgivningarna avsatta som naturreservat. Tåkern ligger i Mjölby kommun, Vadstena kommun och Ödeshögs kommun i Östergötland och ingår i Motala ströms huvudavrinningsområde. Platsen utnämndes till världsarv den 5 december 1974.

Jan tipsar

– Tåkern är Östergötlands bästa fågellokal. I det stora vassområdet finns det goda möjligheter att fotografera skäggmes säger Jan.

5. Trönninge ängar

Trönninge ängar är ett populärt utflyktsmål för fågelskådare. Våtmarkerna och de betade gräsmarkerna gör Trönninge ängar till en viktig rastlokal för änder, gäss och vadare. I södra delen av reservatet finns ett gömsle där det finns goda möjligheter att studera fåglarna på nära håll. Det kan vara bra att veta att det råder tillträdesförbud året om inom den största delen av naturreservatet.

Trönninge ängar är ett naturreservat i Halmstads kommun i Hallands län. Området är skyddat som naturreservat sedan 2018 och är 151 hektar stort. Redan 1981 avsattes en del som fågelskyddsområde. Reservatet ligger öster om Fylleån och gränsar i väster med Hagöns naturreservat.

Jan tipsar

– Trönninge ängar är ett av västkustens bästa fågelställen. Där finns det ett stort gömsle där alla kan få plats. Från det gömslet tog jag den här bilden på en skärfläcka.

Senast uppdaterad: 21 april 2022

Foto

Foto har Sveriges största utbud av onlinekurser och e-böcker om foto och bildbehandling. Mer om Foto

Foto är en av åtta sajter från Moderskeppet

Moderskeppet | Jönköping | Kontakt

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]