Från färg till svartvitt, eller tvärt om

Slå om bildstilen på din kamera till svartvitt inför nästa fotosession. Hur upplever du ditt motiv när det visas i svartvitt på displayen?

Sanna Lund

Färg har en tendens att dominera, oavsett om färgerna är starka eller inte. De snor helt enkelt uppmärksamheten i en bild. Ibland är ju färgen nästan hela grejen med bilden, men långt ifrån alltid.

Soluppgång i färg

En soluppgång i färg är alldeles magisk. De starka färgerna gör bilden.

Soluppgång i Svartvitt

I svartvitt ser du inte ens att det är en soluppgång, även om bilden är fin.

Om du redigerar din bild så att den blir svartvit, får du en annan upplevelse av motivet. Du upptäcker nya detaljer, texturer, mönster, former och kontraster. Och du ser tydligare hur ljuset faller.

Svartvitt behöver inte vara bättre än färg, men det är annorlunda. Därför ska du prova att fotografera i svartvitt. Gör det som en övning redan idag.

Så fotograferar du i svartvitt

När du fotograferar i raw-format med din systemkamera eller i mobilen, kan du välja att fotografera i svartvitt utan att kasta bort färgbilden.

Fotografera i svartvitt
  1. Ställ om bildstilen till svartvit, för att se motivet i svartvitt på kamerans display eller på mobilskärmen. Har du en spegellös kamera visas även bilden i svartvitt i sökaren.
  2. I ditt redigeringsprogram kan du sen välja om du vill ha kvar bilden i svartvitt eller plocka tillbaka färgen.

Att fota i svartvitt hjälper dig med kompositionen när du redan från början vet att du faktiskt vill ha en svartvit bild som slutresultat…

… men det renodlar också ditt seende och gör det enklare att hitta rätt bild, även om den i slutändan kommer presenteras i färg.

Kolla i manualen för just din kamera för att hitta hur du slår om till en svartvit bildstil. Vi har en videoguide som visar hur du gör om du fotograferar med iPhone.

Det är viktigt att du faktiskt fotograferar i raw-formatet och inte i JPEG. Raw-formatet sparar färgerna även om du fotograferar med en svartvit bildstil. Fotograferar du däremot i JPEG kommer färgerna kastas bort helt. Se ett avsnitt om grejen med raw.

När passar svartvitt?

Det finns ingen fotogenre som passar mer eller mindre bra i svartvitt. Allt handlar om bilden och vad du vill förmedla. Här är några exempel på när jag gärna gör bilden svartvit.

När färgen stör eller förstör. Det händer att färgen tar uppmärksamheten från det jag vill visa, eller att färgerna är fula.

Bebis i färg

En gullig bebis fotad i blandljus, med kallt ljus från fönstret och varmt ljus från lampan i rummet.

När bilden blir svartvit stör inte färgerna och fokus hamnar istället på rätt sak – bebisen!

I motiv med stort fokus på form, textur eller ljusspel. Det svartvita förstärker detta ett extra snäpp. Naturbilder är ofta fyllda av färg, men ibland är det just formerna och mönstren som spelar roll.

Natur i färg

Gröna ormbunkar och alldeles färska smultronblommor andas sommar.

Natur i svartvitt

I svartvitt lyfter mönster och kontrasterna i naturen blir tydligare.

När jag vill lyfta det dramatiska, det trista eller det melankoliska. Färg adderar ofta glädje och lättsamhet. Inte alltid en känsla att sträva efter.

Molnen rullar in över staden. Men tyvärr ser de inte så värst dramatiska ut i färg.

Svartvitt

I svartvitt förstärks dramatiken, och husen i förgrunden smälter in i den svarta skogssiluetten.

Flera nyanser av svartvitt

I vissa fall har du ett par olika svartvita bildstilar att välja på i din kamera. Men det finns ju såklart hur många svartvita varianter som helst av en och samma bild.

I redigeringen vill du garanterat arbeta vidare med din svartvita bild, för att lyfta innehållet på bästa sätt.

Sanna i svartvitt
Sanna i svartvitt
Sanna i svartvitt
Sanna i svartvitt

En maffig landskapsbild kan behöva svärta och kontrast i himmelen för att komma till sin rätt, medan ett porträtt kan behöva mjukare tonjusteringar. Du kan addera korn, vinjettering eller en färgtoning. Varje bild kräver sin handpåläggning för att bli fulländad.

Våra kurser om svartvit redigering

Senast uppdaterad: 27 april 2022