Petter Boströms kamera.

5 tips vid mäklarfoto

Att fotografera bostäder kan vara svårt. Vad ska plockas undan? Hur undviker jag reflektioner? Vad förväntar sig mäklaren? Svaren har du nedan!

Matilda Ulming

Brukar du också kolla på bostadsannonser? Jag är en van Hemnet-användare och spenderar fler timmar på hemsidan än jag vill medge… och jag har insett att det finns ett par småsaker som gör att en bostadsannons går från inte intressant till riktigt intressant i mina ögon: Kvaliteten på bilderna!

Jag listar därför ett par tips till dig som går i tankarna på att fotografera hem!

Tipsen är plockade från kursen: Lyckas med mäklarfoto där Petter Boström lär dig mer om att fotografera bostäder.

1. Plocka undan

Innan du börjar fotografera, gå igenom bostaden och se så att allt ser ut som du vill ha det. Ta hjälp av säljaren och mäklaren för att plocka undan sådant som inte ska vara med på bild, medan du sätter upp för fotografering.

Före

Efter

Exempel på sådant du vill plocka bort:

 • Kläder (som inte är placerat som inredning)
 • Väskor (som inte är placerat som inredning)
 • Fjärrkontroller
 • Tvättkorg
 • Leksaker (förutom om de är snyggt uppställda i ett barnrum)
 • Sladdar och grenkontakter
 • Personliga saker som familjefoton och liknande (då det hör till säljarens privatliv)
Tänk på: Det ska se ut som att någon bor i bostaden, så inte plocka bort för mycket. I exempelvis hallen vill du ha några snygga jackor som hänger och ett par skor som står prydligt.

2. Piffa upp och skapa liv

Arrangera saker som ska synas på bild. Blomkrukor, tavlor och andra prydnader ger liv till bilderna i lagom mängd. Ser det belamrat ut är det bättre att ta bort några saker och placera ut det du vill behålla på ett snyggt sätt.

Detsamma gäller soffkuddar, filtar, mattor, lampor och möbler. Flytta gärna på saker tills du känner att det ser bra ut på bilden.

Piffa till - Före

Före

Piffa till - Efter

Efter

Tänk på: saker som ser bra ut när du står och tittar från ett håll kan se märkliga ut ur kamerans vinkel. Så dubbelkolla alltid placeringen i sökaren eller displayen.

Några exempel:

 • Ställ en kaffekopp och en tidning på ett cafébord på en uteplats
 • Fluffa upp kuddar och lägg en filt i soffan
 • Placera en bok på nattduksbordet
 • Ställ en blomvas på soffbordet
 • Tänd gärna ljus och eldstad

3. Speglar och fönster: reflektioner

Speglar, tavlor och fönster är ofta vackra men kan ställa till med besvär när du ska fotografera. Oönskade reflektioner blir störande objekt i bilden och det är därför viktigt att vara uppmärksam på dem.

Blixt

För att undvika reflektioner av blixten tar du en bild med blixt och en bild utan. Sedan redigerar du in fönstret från bilden utan blixt för att få bort reflektionen.

Spegel

Men det är inte bara blixten som kan synas i reflektionen. Fotograferar du till exempel ett rum med en spegel finns risken att du eller din kamera syns i bild. För att undvika att synas kan du testa en annan vinkel eller komposition av bilden.

Reflektion spegel - Före

Före

Reflektion spegel - Efter

Efter

4. Lampor: på eller av?

Om lamporna i rummet ska vara på eller av är en avvägning du behöver göra. Nackdelen med en påslagen lampa är att ljuset från lampan oftast har en varmare färgton än dagsljuset och blixten. Detta kan skapa ett problem för dig när du ska ställa vitbalansen.

En tänd lampa drar även till sig fokus. Så ställ dig frågan: vad är syftet med lampan? I bilden nedan skulle jag råda dig att ha lampan släckt.

Taklampa på.

Taklampa på

Taklampa av.

Taklampa av

Men, med regler finns undantag

Lampan kan vara en viktig inredningsdetalj som mäklaren eller säljaren vill visa upp. Det kan till exempel vara spotar i taket eller en upplyst tavellist. Lampornas syfte är då att skapa en känsla eller ge fokus på något specifikt.

Kommunicera med mäklaren eller säljaren om du är osäker. Eller ta två bilder, en med lamporna tända och en med lamporna släckta så kan mäklaren välja själv.

Lampor tända.

Lampor tända

Lampor släckta.

Lampor släckta

5. Kunden i centrum

Sist men absolut inte minst! När du arbetar som bostadsfotograf är mäklaren din kund. Hen har bokat dig för fotografering och förväntar sig vissa saker av dig. Jag har listat några av de viktigaste delarna.

Vad mäklaren förväntar sig av dig:

Leverera bilder med bra kvalitet – detta är jätteviktigt för en bra försäljning.

Var punktlig – säljaren har ofta fått anpassa sitt schema för att fotograferingen ska kunna genomföras så visa respekt genom att vara på plats på utsatt tid.

Genomför fotograferingen inom tidsramen – de flesta objekt kan fotas inom 60-90 minuter. I undantagsfall vet mäklaren om det och bokar utifrån de förutsättningarna.

Avbilda verkligheten – undvik att använda ultravidvinkel-objektivet och retuschera inte bort bostadens skavanker och fläckar. Det är viktigt att köparen inte känner sig lurad på visningen.

Utstråla självsäkerhet – du kan din sak så visa det för säljaren och mäklaren! Men var ödmjuk och lyssna på deras önskemål och tankar.

Var service minded – bemöt mäklaren och säljaren med respekt. Tänk på att du, en okänd människa, befinner dig i någons hem.

Våga vara kreativ – överträffa mäklarens förväntningar genom att hitta intressanta motiv som förgyller bildserien. Detta kommer hjälpa försäljningen och kan leda till att du får fler jobb!

Psst! Tycker du också om att kolla bostadsannonser?

@hemnetknarkarna är ett Instagram-konto som visar upp de mest galna bilderna från riktiga annonser.

Lär dig mer om mäklarfoto

Se kurser om mäklarfoto

[/instick]
Senast uppdaterad: 21 april 2022