Super Resolution I Lightroom Classic

Fördubbla bildupplösningen med Super Resolution

Använd Super Resolution i Lightroom när du ska göra stora utskrifter och behöver dubbla upplösningen.

Sanna Lund

I juni 2021 kom funktionen Super Resolution till Lightroom. Med den skapar du en bildkopia med dubbelt så stor upplösning, vilket är smart om du ska göra riktigt stora utskrifter. Då behövs många pixlar.

Grejen med funktionen är såklart inte bara att den ökar bildstorleken hur som helst, utan att den gör det superbra (det hörs ju på namnet). Funktionens artificiella intelligens genomför förstoringen så att skärpa och färger bibehålls.

Så gör du

Markera bilden som du vill förstora och gå till Foto > Förbättra i menyn. I dialogrutan som öppnas kryssar du i Super Resolution.

Super Resolution i Lightroom

I förhandsgranskningen kan du dra dig runt i bilden för att detaljstudera hur resultatet blir i inzoomat läge. Klickar du och håller inne musknappen ser du hur resultatet skulle bli utan Super Resolution, så att du kan jämföra.

Du ser även en indikation på hur lång tid själv förstoringen kommer ta. Det är vanligt att du får vänta någon minut på resultatet, eftersom algoritmen har en hel del att göra för att få till ett bra resultat.

Klicka slutligen på Förbättra för att göra förstoringen. Bilden kommer att hamna i en hög tillsammans med originalet.

Super Resolution i Lightroom

Bilden till höger är en dubbelt så stor bilden till vänster. Det syns förstås inte i tumnagelvyn, men du kan se det under panelen Info. Bilderna buntas ihop i en hög.

Pssst. Vill du lära dig Lightroom från början? Se min grundkurs helt gratis.

Senast uppdaterad: 26 oktober 2021

Lightroom växer

Vi hjälper dig att upptäcka och behärska allt det nya.

Besök nyheterna i Lightroom