Skapa stämning i din bild med hjälp av vitbalansen

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Skapa stämning i din bild med hjälp av vitbalansen

Från kursen: Redigera matbilder i Photoshop

Genom att justera vitbalansen i en bild kan du få fram en känsla som är helt annorlunda än den som fanns vid fotograferingstillfället.
Köp medlemskap
Titta på den här bilden! När tror du att den är tagen? Får du en känsla av sommar? Det beror säkert delvis på att bilden innehåller somriga jordgubbar och tittar man noga så är sockerkakan serverad på en bricka som verkar stå på nån typ av träbord, kanske vid någons berså i sommarstugan, men att du upplever bilden som somrig, det beror också på mer subtila effekter som jag har lagt till i den här bilden, för att förstärka känslan av sommar. Dels har jag jobbat med exponeringen som du har fått lära dig tidigare i kursen, som du ser så är bilden ganska ljust exponerad och det gör också att man får känslan av en ljus sommardag, men jag har också jobbat med en annan effekt för att få till den här somriga känslan, nämligen vitbalansen. Med vitbalans kan man nämligen färga ljuset för att få rätt känsla i bilden, på sommaren så är ljuset lite mer gultonat än vad det är på vintern, och det gör att jag med hjälp av vitbalansen kan berätta för den som ser på bilden i vilket sammanhang som den här sockerkakan befinner sig i. Faktum är att den här bilden är tagen i mars i min studio, jordgubbarna var ganska smaklösa och tyvärr importerade ganska långväga ifrån, och det här träbordet i bakgrunden var en bit tapet med trämönster som jag använde. När jag eller andra matfotografer arbetar med uppdrag åt tidningar till exempel, så kan det vara så att jag behöver ligga flera månader fram i tiden, vilket gör att jag måste kunna återskapa en sommarstämning redan i mars, eller kanske till och med en härlig julstämning i mitten av juni, i de här lägena är det perfekt att kunna jobba med vitbalansen. Den här bilden är också tagen i mars, och i den här bilden så vill jag återskapa känslan av det lite kalla ljuset som det ofta är i februari när det är fettisdag.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter