Skapa oskärpa i Photoshop

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Skapa oskärpa i Photoshop

Från kursen: Redigera matbilder i Photoshop

Såg du inte till att ha kort skärpedjup vid fotograferingstillfället kan du skapa ett i Photoshop genom att lägga till lite oskärpa.
Köp medlemskap
Jag tänkte få ett falskt kort skärpedjup i den här bilden med gnocchi och tomatsås, och bilden passar ganska bra för det, då jag inte har nånting som sticker upp särskilt mycket i bilden och jag har en rak linje inåt, bakåt i bilden. Jag har redan gjort en liten kloning i min bild, och jag ser till att allt som jag vill göra i bilden är fixt och färdigt när jag lägger på det här korta skärpedjupet, för när jag väl har gjort det så kan det vara lite klurigt att ändra andra detaljer i bilden, så all min redigering är färdig här, och jag ska börja med att lägga på det här korta skärpedjupet. Det jag börjar med är att lägga till ett nytt lager som jag kan använda för mitt korta skärpedjup och det jag vill göra i det här lagret, det är att skapa en kopia av allting som jag ser i den här bilden just nu, alltså både bakgrundsbilden och det jag har klonat över, så det jag gör då, det är att jag håller inne Cmd + Alt + Shift + E (PC: Ctrl + Alt + Shift + E), och då ser du att det hoppar upp en liten kopia i mitt lager här uppe, så nu har jag alltså ett lager som är en kopia av alla de andra lagren tillsammans, och jag ska jobba vidare med det, så jag går upp i Filtermenyn, och här ska jag välja Oskärpa > Gaussisk oskärpa. Nu var den här gaussiska oskärpan ganska stark så jag drar ner den, du ser att det blir rejält suddigt, och det jag tittar på här, det är citronerna längst bak, för jag vill att de ska vara ganska suddiga, eftersom de är längst bort från kameran i mitt fall, så jag plockar upp lite suddighet, jag ser till att ha Förhandsvisa ibockat också, så att jag ser i stora bilden hur oskarpt det är, vi ska se hur mycket vi vågar ta, nåt sånt där kanske, och här beror det lite grann på hur bilden är tagen, om du har en bild som är tagen på ett ganska nära håll, då kan du behöva hålla ner oskärpan lite, så att den inte ser för extrem ut, men är bilden tagen på längre håll, då kan du behöva dra upp oskärpan mer, så här får du helt enkelt ha lite fingertoppskänsla, så där nånting tror jag passar för min bild.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter