Mörk och dramatisk effekt i Photoshop - Del 1

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Mörk och dramatisk effekt i Photoshop - Del 1

Från kursen: Redigera matbilder i Photoshop

Inom matfotografi kallas den här stilen för Dark Mode eller Moody. Bilder med redan mörk bakgrund passar bra för att skapa den här känslan.
Köp medlemskap
Nu tänkte jag ta en bild och göra om den så som jag vill ha den, jag tänkte att jag ska göra en bild lite mer dramatisk och mörkare i tonen, och inom matfotografi så kallas den här bilden för Dark Mode eller Moody, och här kommer jag att jobba med bilden i flera steg för att skapa den här känslan, men det första jag behöver göra, det är förstås att hitta en bild som passar för den här mörka och lite dramatiska stilen, och här får det gärna vara en bild med mörk bakgrund. Det här är en bild på ugnsbakad butternut squash och stekt ris, och det lagade jag till middag till min familj en dag, och barnen var ganska hungriga, så jag tog några snabba bilder vid köksfönstret, och som bakgrund så använde jag bara en ugnsplåt. Bara som bilden är här i original, tycker jag inte att den är så jätteintressant, men den har ganska bra potential tänker jag, för den är bra belyst och detaljerna är skarpa på den, så det är bara att sätta igång och jobba med den helt enkelt. Jag har börjat med att lyfta in bilden i verktyget Camera Raw, det jag vill göra nu, det är att se till så att jag får en bra vitbalans, som drar lite grann åt det kalla hållet, det behöver inte vara överdrivet, men jag vill få bilden lite kallare och sen vill jag också jobba lite med balansen mellan det mörka och ljusa i bilden, och jag vill också jobba lite med färgerna i bilden, framförallt på själva pumpan. Den här pumpan var egentligen lite skarpare i verkligheten, än vad den ser ut på bilden, så det kommer jag jobba lite grann med också. Först jobbar jag med vitbalansen och plockar faktiskt tillbaka lite gulhet, jag vill inte ha den riktigt så blå som den var här, och sen tänker jag också jobba lite med toningen, jag vill ha den mer rödtonad, jag vill inte ha den gröna tonen i bilden, men inte så mycket, kanske där nånstans. Nu tänker jag faktiskt gå ifrån mina vanliga rutiner och gå direkt på att redigera upp färgen i pumpan, och det gör jag för att jag vill se hur det mörka och ljusa funkar på pumpans mer orange färg som jag tänker ge den, så jag går in på Nyans/Mättnad/Luminiscens och börjar jobba i den här Nyans-fliken, och börjar med att dra upp orange en liten bit, jag kan se, ungefär så där, och sen så vill jag faktiskt också jobba med en del gula toner som är liksom det allra ljusaste på pumpan, den är inte helt orange, utan vissa bitar är faktiskt lite gula också och de vill jag ska vara mer orange, så jag lyfter upp även det reglaget lite åt de orange hållet, så förutom den här nyansskillnaden nu, så vill jag också att pumpan ska vara lite skarpare i färgen, så jag går in på Mättnads-fliken och puttar upp Mättnaden för det orange reglaget, ungefär där kanske. Nu ser den här pumpan lite mer ut som den gjorde i verkligheten, så jag går till min flik Grundläggande och jobbar med exponeringen.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter