Malins egna arbetssystem

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Malins egna arbetssystem

Från kursen: Redigera matbilder i Photoshop

Så här kan organisationen av bildbehandlingsarbetet se ut. Malin visar sitt egna, men du kan så klart skapa ett personligt.
Köp medlemskap
Jag har ett system för hur jag sparar alla mina bildfiler, och det är för att jag lätt ska kunna hitta alla filer, och jag ska kunna plocka upp exakt den fil som jag vill hitta, och inte behöva leta runt så mycket. Jag har ett system med fyra stycken mappar för varje bildprojekt jag jobbar med, och de här mapparna har jag engelska namn på, men du kan givetvis välja svenska namn på dina mappar om du tycker att det känns bättre. Jag har fyra mappar som jag har döpt till Capture, Select, Master och Output, och jag tänkte visa vad jag använder de här mapparna till. I mappen Capture, där samlar jag alla mina raw-filer som kommer direkt ifrån kameran, så alla bilder som jag har tagit för en viss serie bilder, det kan handla om en matartikel till exempel, eller bara olika bilder från ett och samma fotograferingstillfället, alla de spar jag i mappen Capture, då vet jag att jag på ett och samma ställe har alla mina filer, om jag till exempel skulle vilja välja nån ny fil, så där finns alla grundfilerna. I Select-mappen, där lägger jag alla de filer som jag har valt ut, som jag vill fortsätta att jobba med och redigera. På så sätt så har jag också de samlade på ett smidigt och bra ställe, om jag bara vill komma åt dem, och de här bilderna är fortfarande i raw-format. I mappen som heter Master, där hamnar Photoshop-filerna, så där hamnar alltså mina PSD-filer och därifrån kan jag gå in och jobba vidare med bilderna om jag skulle behöva det. Output-mappen, där hamnar till slut den JPEG-bild som jag är helt färdig med, och det gör att om jag vill kunna skicka en bild till en kund, eller lägga upp den på nätet, då kan jag direkt gå in i Output-mappen och veta att här har jag en helt klar och färdig bild som jag kan skicka vidare ut i världen. Detta sätt att jobba på kan vara en liten omställning innan du kommer in i det, det kan vara lite krångligare i början med att lägga till nya lager eller lagermasker till exempel om du är van vid nåt annat, eller att skapa det här mappsystemet för att spara olika bildfiler till exempel, men fördelen med det här är att du, när du har kommit in i det, kan jobba mycket, mycket smidigare, och du slipper att göra dyrbara misstag, många gånger handlar ju bildredigering om att prova och att ändra sig, och att prova igen, och hitta rätt i din bild, och det här systemet hjälper dig i den processen. I nästa avsnitt så tänkte jag visa hur du kan beskära och räta upp din bild på ett sätt som gör att du också kan ändra dig även i framtiden.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter