Kloningsverktyget i Photoshop

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Kloningsverktyget i Photoshop

Från kursen: Redigera matbilder i Photoshop

Med Photoshops kloningsverktyg kan du radera smådetaljer som kan vara lite för iögonfallande och störa resten av bilden.
Köp medlemskap
Jag har redan varit inne och använt Kloningsverktyget lite grann i kursen, men nu tänkte jag visa mer exakt hur det fungerar. Kloningsverktyget hittar du i verktygspanelen här ute, och det ser ut som en stämpel. Kloningsverktyget fungerar så att du hämtar upp information från ett ställe i bilden och målar samma information på ett annat stället i bilden, och hämtar upp informationen, det gör jag genom att trycka in Alt-tangenten och klickar på musknappen, och sen kan jag måla den här informationen nån annanstans i bilden. Jag ska ta och ta bort det där. Du kanske är van att använda nåt annat verktyg, till exempel Lagningspenseln, när du redigerar någons hud eller liknande men för matbilder så tycker jag däremot att det funkar bäst med Kloningsverktyget, eftersom du kan jobba mer medvetet med färger och textur, men det finns inget rätt eller fel här, utan du använder det som funkar för dig. Den här bilden på thailändska fiskbiffar var jag tvungen att knäppa ganska snabbt, för att fiskbiffarna skulle se så där gyllene, nystekta och lite glänsande ut, här tycker jag att de ser precis så goda ut som de faktiskt var i verkligheten, men det finns några saker som jag tycker stjäl uppmärksamheten lite i bilden, och det är sånt som jag känner att ögat fastnar ganska lätt på i den här bilden. Jag kan säga så här, att ju mer van du blir att läsa bilder, desto mer kommer du att reagera på såna här små detaljer som avviker i bilden, och tyvärr så gör väl det kanske att du inte blir riktigt lika imponerad och inspirerad av läckra matbilder i tidningar till exempel längre, men å andra sidan så gör det också att du blir vassare på att redigera dina egna matbilder, så jag tänkte att jag skulle analysera den här bilden lite grann, och se exakt vad det är jag stör mig på, och vad det är jag vill jobba med. Det första är faktiskt den här lilla sprickan i skärbrädan som utgör bakgrunden kan man säga, eller botten i den här bilden, och den tänker jag att jag ska plocka bort och det andra som jag stör mig på, det är den här lilla biten av proteiner som har läckt ut från fiskbiffen, det är egentligen inte hela världen om den får vara kvar, men här tycker jag att den sitter så centralt och jag tycker att det stör ögat lite grann, så jag vill plocka bort den, sen skulle jag kunna pilla och plocka med betydligt fler detaljer i den här bilden om jag vill, det är till exempel lite sojastänk på skålen, och ja, det finns smådetaljer att jobba med om man vill det, men jag tycker som sagt att det är bra att inte vara för perfektionistisk när man jobbar med det här Kloningsverktyget, för det ska ju också förmedla en känsla av hur det faktiskt kan se ut när man äter de här fiskbiffarna och har lagat dem, så jag nöjer mig med de här två sakerna, och jag tänkte visa lite hur jag gör i själva programmet när jag klonar bort dem.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter