Finjustera Tilt/Shift-effekten i Photoshop

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Finjustera Tilt/Shift-effekten i Photoshop

Från kursen: Redigera matbilder i Photoshop

Med reglagen för oskärpa och förvrängning ställer du in din Tilt/Shift-effekt för att verkligen få fokus på ditt huvudmotiv.
Köp medlemskap
På högerkanten här ute så har jag två stycken reglage som reglerar Lutning/förskjutning, och det är Oskärpa och Förvrängning, och Oskärpa fungerar precis som när vi jobbade med den Gaussiska oskärpan, det blir mer suddigt ju mer du drar i den, och mindre suddigt ju mindre du drar, och är du väldigt nära något kan det vara bra att inte dra för mycket i Oskärpa, för då ser det väldigt onaturligt ut, så där får du ha lite fingertoppskänsla igen, men jag ska dra upp den ganska mycket för jag ska också visa effekten av Förvrängningen, och den syns bäst om jag har rejält med Oskärpa på. Förvrängningen går åt två håll, och det kan man säga är riktningen på snurret, så om jag drar den mot minus-hållet så blir det en lite snurrig effekt, och om jag drar i reglaget åt andra hållet, så får jag snarare som att den drar sig inåt mot mitten, men jag tycker bäst om den här lite snurriga effekten för matbilder, så jag brukar gå med reglaget för Förvrängning neråt, och jag ska ju förstås inte ha så här mycket Oskärpa, utan jag vill ha lite mindre, och så kan vi dra på med lite mer Förvrängning för att få till känslan, och dra upp Oskärpan lite till, tills jag är nöjd, och där ungefär tycker jag att effekten är ganska bra, jag ska dra ner det här reglaget lite så att vi kryper lite närmare med Oskärpan, så att det faktiskt mest är fokus på den här vårrullen i mitten, så kanske, nu klickar jag OK här, och då blir själva Lutning/förskjutnings-effekten, eller Tilt-shift-effekten färdig, så då får Photoshop tänka en liten stund, och här så ligger effekten på, jag kan klicka av och på här, så ser du att effekten har lagts till. För att förstärka den här effekten lite så kan jag också beskära bilden lite mer, och då kan jag passa på att beskära den i det formatet som jag har i min tidning, som var förvalt där, 5:7, och så kan jag faktiskt gå in lite med beskärningen här, för att då få verklig fokus på vårrullen, sen klickar jag där, och sen kan jag se om vi tar upp bilden så. Nu har den här bilden fått den här Tilt-shift-effekten på sig, och här ser du alltså versionerna Före och Efter av den här bilden, och just här tyckte jag det blev väldigt effektfullt och man ser detaljerna mycket tydligare i den här vårrullen som jag har valt att fokusera på. Jag har också bifogat den här bilden på de vietnamesiska vårrullarna i stödmaterialet till kursen så att du kan träna och jobba med den om du vill, men om det är så att du själv har matbilder med mycket detaljer i, och som är lite mer av en närbild, då kan du ju lika gärna träna på den. Du kanske till och med känner att du blir sugen på att fotografera nåt i närbild nu bara för att få använda den här effekten, gör det i så fall, det kan ju räcka med att du hittar nåt litet kex eller nånting annat som du redan har i skafferiet som du kan leka dig fram med. I nästa avsnitt så tänkte jag visa hur du skapar lite mer dramatik och mörk känsla i din bild.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter