Exponera bilder som har blivit för mörka

Från kursen: Redigera matbilder i Photoshop

Med hjälp av reglagen i Camera Raw kan du många gånger rädda bilder som har blivit för mörka vid själva fotograferingstillfället.
Köp medlemskap
Nu tänkte jag visa hur du kan exponera dina bilder i efterhand, när jag började fota mat så blev mina bilder oftast alldeles för mörka, det såg inte särskilt aptitligt ut om man ens såg vad det föreställde, det såg i alla fall inte så gott ut som det hade varit i verkligheten. Med tiden så upptäckte jag fler och fler funktioner i min kamera, bland annat exponeringskompensationen, som gjorde att jag kunde ta väldigt ljusa bilder, som den här bilden på en pastramisallad till exempel, och egentligen så är den här bilden alldeles för ljus, man måste nästan kisa för att titta på den, jag har lärt mig mer och mer om hur jag exponerar rätt direkt i kameran, men, det händer ändå väldigt ofta att jag vill jobba med exponeringen i efterhand i Camera Raw, och i det här avsnittet så tänkte jag visa dig hur du ganska enkelt kan styra exponering och detaljer i bilden med hjälp av fem enkla reglage. Nu har jag öppnat upp verktyget Camera Raw och i det här verktyget så jobbar jag med exponering med fem olika reglage som jag sa, och som jag kommer visa dig här, alla de här fem reglagen sitter i Grundläggandefliken, och överst så är det som kanske är mest intuitivt, nämligen det som heter Exponering, och det är ganska enkelt att använda, drar jag uppåt så får jag bilden ljusare, och drar jag neråt så blir bilden mörkare, dubbelklickar jag så kommer jag tillbaka till utgångsläget, så det är väldigt enkelt konstruerat. Ett tips är att inte dra i det här reglaget för långt åt ena eller andra hållet för att du tappar detaljer i de ljusaste och de mörkaste partierna när du till exempel drar hela vägen upp, då blir det svårt att se vad vissa saker föreställer, du tappar detaljrikheten i de ljusaste eller mörkaste partierna. Just den här bilden skulle jag vilja ha lite grann ljusare, så jag tänker dra upp det lite grann, vi ska se, ungefär så där tror jag blir bra, nu tycker jag att den här bilden känns lite ljusare och fräschare, och vi kan också titta på Före- och Efter-versionen, så ser man att den har blivit ganska mycket ljusare med min nya exponering. Nu tycker jag att bilden är bra exponerad i sin helhet, däremot så tycker jag att vissa detaljer i grädden här har försvunnit lite grann och de vill jag plocka tillbaka, så jag ska zooma in i bilden. Här i grädden så tycker jag att det saknas lite detaljer nu när jag har dragit upp exponeringen, eftersom de detaljerna har blivit väldigt ljusa, så här kan det bli när du fotar all typ av vit mat som har lite struktur i sig, det kan vara grädde som i det här fallet, men det kan vara en klick crème fraiche, eller en maräng till exempel eller så. Jag tycker att grädden oftast ser godare ut om det finns lite detaljer i den, så det är de detaljerna som jag vill plocka tillbaka i den här bilden nu, så det jag kommer jobba med nu, för att plocka tillbaks detaljer i den vita grädden, det är några reglage som sitter lite längre ner i Grundläggandepanelen, så jag ska ta upp dem så ska du få se. Det är framförallt två reglage som jag jobbar med här, och det är reglaget som heter Högdagrar som är här, och det är reglaget som heter Vita som är lite längre ner, och det som de två olika reglagen gör då, det är att Högdagrar reglerar de allra, allra ljusaste partierna i bilden, det är ju i princip det som är helt vitt, och då kan man välja att plocka tillbaks detaljer i det, det som är allra ljusast, det som reglaget för Vita gör, det är att det justerar det som nästan är helt vitt, alltså mellantonerna, om du tittar på grädden så ser du att den är inte helt vit rakt över, i skuggorna är den lite gråaktig, och på vissa ställen nästan lite gul eller blåtonad, och det här är alltså mellantonerna, och det är det som Vita-reglaget reglerar, så då kan du plocka tillbaka detaljer där också, så det allra ljusaste och det som är näst ljusast regleras av Högdagrar och Vita. Så jag tänkte börja med Högdagrarna, och jag vill dra ner dem här, för de har ju blivit alldeles för ljusa, jag vill plocka tillbaks detaljer, så jag börjar att dra ganska långt, man ser att detaljerna kommer tillbaka i det som är det allra ljusaste, jag ska inte dra ner riktigt så mycket, vi ska ta ungefär där kanske. Jag har fått tillbaka en hel del detaljer i de allra ljusaste partierna i grädden, men jag ska fortsätta med Vita-reglaget och plocka tillbaks ytterligare lite, då får vi tillbaks mer detaljer här, vi ska se nånstans där kanske. Nu har jag plockat tillbaka en hel del detaljer i grädden så att jag får den här strukturen av lättvispad grädde att verkligen komma fram. När jag har jobbat så här med en detalj i en bild som jag har gjort nu, så är det viktigt att jag går ur det här inzoomade läget också, och ser hur det faktiskt påverkade i hela bilden, så jag går upp till Handverktyget och dubbelklickar på det, och då får jag fram en helskärmsbild, jag är ganska nöjd där, men jag tycker att bilden blev lite mörkare än vad jag vill ha den, så jag ska prova att dra upp Exponeringen lite till, så där nånting kanske, nu är jag nöjd.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto