Etiska överväganden

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Etiska överväganden

Från kursen: Redigera matbilder i Photoshop

När du ser det här avsnittet kan du fundera på hur du själv tänker kring matbilder som kanske är redigerade lite för mycket.
Köp medlemskap
Förutom de saker som du faktiskt inte kan göra i Photoshop, så finns det också saker som du av etiskt skäl kanske inte bör göra när du redigerar dina matbilder, men det här beror ju lite grann på vad din matbild ska användas till. Om du till exempel har fotograferat en sparrisbunt och tänker göra en konstnärlig bild och hänga upp på din köksvägg, då kan du ju redigera den bilden hur hårt du vill utan att det skapar några etiska problem kring det. Om du istället vill att din bild ska illustrera ett recept, är det kanske så att du vill att den som ser bilden ska lockas att laga receptet, och då kan det vara lätt att styla till bilden lite för mycket i efterhand, och det kan vara bra att komma ihåg att den som lagar receptet kanske faktiskt blir besviken när hennes soppa blir mer brungrön än klargrön, och du kan förlora ganska mycket förtroende hos de som vill prova dina recept om dina bilder och verkligheten skiljer sig för mycket åt. När jag och min familj ska äta mat på någon av de stora hamburgerkedjorna så väljer min man nästan alltid kampanjens hamburgare, ni vet den där specialvarianten som de gör reklam för på TV och som de visar på stora skärmar vid kassorna, och ofta är det med så där fluffigt, gyllene bröd och saftigt kött och krämig dressing och helst nån romansallad på hamburgaren som alltid byts ut mot isbergssallad när hamburgaren väl kommer fram till en i kartongen, och min man blir förstås lika besviken varje gång, både på smaken och på utseendet när han öppnar sin förpackning med hamburgaren i, glappet mellan bilden och verkligheten blir liksom lite för stort. Det kan vara klurigt att fota bilder av mat i kommersiellt syfte, eftersom det ofta finns uppdragsgivare som har många och tydliga önskemål om exakt hur de vill att bilden och slutresultatet ska se ut. Trenden inom matfotografi under de senaste 10 åren, har varit att fota och bildbehandla mat så naturligt som möjligt, och det hänger ihop med vårt sätt att se på mat. Idag vill vi gärna att maten ska vara ekologisk och fri från tillsatser, och små skavanker och ojämnheter i maten kan faktiskt bara bidra till den här känslan av att det är riktig mat som är fotad, så när jag fotar och redigerar matbilder så försöker jag lägga perfektionisten lite grann åt sidan och istället försöka att hitta det vackra i det som är lite naggat i kanten och tänka att den som ska laga mina recept också då får en chans att bli nöjd med sitt resultat om min bild är facit. Fundera gärna på vad du själv tycker i de här frågorna, och om du har funderat kring det här så kommer du märka att det är lättare för dig att fatta beslut om vad du ska göra i bildredigeringen när du sitter och jobbar. I nästa kapitel så tänkte jag visa några av de grundknep som jag använder för att jobba vidare med mina bilder i Photoshop.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter