Några bra färgtips för dina matbilder

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Några bra färgtips för dina matbilder

Från kursen: Redigera matbilder i Photoshop

Några tips för redigering av gröna, röda och bruna maträtter eller råvaror. Just brun är en färg som man måste vara uppmärksam på.
Köp medlemskap
Jag tänkte börja med att visa hur du redigerar färgen brun, och som du ser här i färgkanalerna så finns inget reglage för just brun färg och jag tänkte visa lite hur jag tänker kring den bruna färgen. När jag var liten så älskade jag att leka med modellera, jag tyckte att det var som allra roligast när jag hade fått ny lera och alla färgerna var uppdelade i regnbågens alla färger, men efter att ha lekt med leran ett antal gånger så hände alltid samma sak, jag fick till slut bara en enda stor brun klump av all lera. Du kanske kommer ihåg lite grundläggande färglära från lågstadiet, om hur man kan blanda till alla färger som finns med hjälp av grundfärgerna röd, blå, och gul, och om man blandar de här tre färgerna med varandra så blir resultatet brunt, och det är det som händer med min lera här. När jag redigerar bruna färger så försöker jag alltså se till så att balansen mellan det röda, det gula och det blåa är korrekt så att förhållandena däremellan passar för den typen av mat som jag jobbar med. Anledningen till att just brunt är extra känsligt för fel nyanser är ju att det förutom mat också förekommer brunt i saker som vi absolut inte vill äta, som jord till exempel... eller annat som kanske inte är så trevligt att tänka på när man tänker på mat, du vill ju inte att din chokladtårta ska se ut som nånting som din hund har gjort ifrån sig. Därför så försöker jag alltid komma ifrån de gula och blåa tonerna när jag jobbar med chokladen och istället lyfta upp de röda tonerna, och det gör jag med hjälp av reglagen för rött, orange och gult, och drar dem åt en lite kallare och rödare ton, och då får chokladen en lite mer naturlig och härlig chokladkaraktär. Grönt är en annan sån där lite klurig färg när det gäller matbilder, och det är nästan alltid som jag går in och justerar den färgen i mina bilder, och det är för att det är ganska lätt att den gröna färgen upplevs nästan lite giftgrön när du är klar med din bildbehandling, och giftgrönt är kanske inte riktigt det du vill förmedla i din fräscha sallad, så här räcker det ofta med att du bara justerar nyansen i den gröna kanalen och drar lite mer åt det gula hållet för att få en mer naturlig grön känsla i bilden. Röd är en annan sån där färg som lätt kan se lite onaturlig ut i matbilder, och om du tänker på en tomat som är välmogen så tänker du kanske att den är helt röd, men sanningen är snarare att den är lite mer åt det orangeröda hållet, så om det röda i din bild ser lite för skarpt ut, så kan du jobba med det i den röda kanalen och dra den lite mer åt det orange hållet, och då får du en lite mer naturlig känsla i det röda i din bild. Du kan givetvis justera alla typer av färger i dina matbilder på det här sättet med hjälp av de här reglagen, kanalerna för magenta och lila är perfekta för att redigera rödkål eller rödlök till exempel, och tonerna för gult och orange är perfekta för att justera citrusfrukter eller kakor med. Om du tycker det är svårt att veta exakt hur viss mat ser ut så kan det vara smart att ha råvaran framför dig när du redigerar bilden till en början, men så småningom så kommer du att skapa dig en inre bild av nyansen av röd paprika till exempel eller isbergssallad.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter