Begränsa oskärpan i din bild

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Begränsa oskärpan i din bild

Från kursen: Redigera matbilder i Photoshop

Med hjälp av en lagermask begränsar du oskärpan till de delar av bilden där den skulle hamnat naturligt.
Köp medlemskap
Som du ser nu så är den här bilden helt oskarp, och det var ju inte riktigt min tanke, jag vill att citronerna i bakgrunden ska vara oskarpa, men jag vill att gnocchin i förgrunden ska vara skarp, så jag kommer att lägga på en lagermask och jobba vidare med vad som är synligt i det här lagret. Jag lägger till min lagermask där, och det jag vill göra nu, det är att jag vill göra mitt lager helt osynligt, så jag vill att min lagermask ska vara svart, eftersom svart betyder osynlig på lagermask-språket, så det jag gör då, det är att jag ser till att min lagermask är markerad och sen håller jag inne Cmd + I (PC: Ctrl + I), då Inverteras lagermasken, den omvänds alltså kan man säga, så i det här fallet blir det vita svart, och nu är ju hela bilden skarp igen eftersom jag har tagit bort synligheten i det här lagret. Nu tänker jag göra några inställningar i det här Övertoningsverktyget som jag tycker funkar bäst för att lägga på det korta skärpedjupet i efterhand, så jag går upp hit och väljer att övertoningen ska gå från Förgrund mot transparent, och just nu är ju förgrundsfärgen svart, och det ser man här nere, det är den svarta rutan som är längst fram, så jag kommer att skifta det så att förgrundsfärgen blir vit istället, och vit och svart är ju det som jag har att jobba med när jag är markerad i lagermasken här. Nu är ju lagermasken helt svart, och det som händer om jag drar med mitt Övertoningsverktyg här, det är att jag målar tillbaka med vitt i lagermasken, det vill säga att den här oskärpan som jag har i lagret kommer att synas, och att den kommer att vara som starkast högst upp, och där jag släpper Övertoningsverktyget kommer den att vara helt avtonad, så jag tar och drar lite grann här så ska vi se hur det blir, så där nånting, jag tror jag ska dra lite till, här är det viktigt att dra helt rakt, annars blir hela övertoningen lite sned, så där nånting, jag kan titta lite närmare genom att klicka lagret av och på, då kan jag se att citronerna i bakkanten faktiskt har blivit lite mer oskarpa, medan maten på tallriken fortfarande är skarp, och det gör ju att den som tittar på bilden vet att här är det gnocchin som är det viktiga och citronerna är mest där för att skapa en känsla, så så lägger du alltså till ett kort skärpedjup i din bild. Så här ser alltså bilden ut Före och Efter det korta skärpedjupet, och jag har bifogat även den här bilden i stödmaterialet till den här kursen så att du också kan träna på det här och lägga till det där korta skärpedjupet, men testa också gärna på dina egna bilder och se hur det blir, och jag tror att du kommer märka att bilderna känns lite proffsigare med det där extra korta skärpedjupet. I nästa avsnitt så tänkte jag visa hur du skapar en Tilt-shift-effekt i dina bilder, och det är faktiskt inte lika vanligt i matbilder som det här med kort skärpedjup, men det har blivit lite av en trend de senaste åren, och det används ofta när man vill ha en mer konstnärlig känsla i sina matbilder.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter