Skapa aptitretande bilder med kontrast

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Skapa aptitretande bilder med kontrast

Från kursen: Redigera matbilder i Photoshop

Med reglagen för kontrast och klarhet kan du få en matbild att ritkigt poppa ut och nästan ge betraktaren en känsla för hur den smakar.
Köp medlemskap
Jag tycker att det är synd att en bild på mat bara är just en bild, tänk vad enkelt det skulle vara om du kunde följa ett recept och samtidigt smaka direkt på bilden som hörde till. Ska jag ta det här receptet på kroppkakor eller det här receptet? Du smakar lite på bilden och så ser du vilken du tycker är godast, men tyvärr är det ju inte så det funkar, utan istället måste du med med din bild ge illusionen av hur din mat smakar. I det här avsnittet om klarhet och kontrast, så ska jag visa hur du åtminstone kan få maten att nästan poppa ut ur bilden, och genom att jobba med klarhet och kontrast så kan du få nästan som en 3D-effekt i din bild, och det passar väldigt bra för just bilder på mat. Jag tänkte börja med att prata om själva reglagen för Kontrast och Klarhet. Reglaget för Kontrast sitter under reglaget för Exponering, och är precis som de flesta reglage väldigt enkelt att förstå, det sitter i Grundläggandepanelen. Jag brukar i princip aldrig minska kontrasten i en matbild, men ibland kan jag vilja öka kontrasten. Om jag ska förklara vad kontrast är för nånting, så kan man säga att kontrasten är skillnaden mellan de mörkaste och ljusaste partierna i bilden, en kontrastlös bild kan man uppfatta som lite grådassig och utan tydliga detaljer eller skärpa, men jag vill oftast att min mat i mina bilder ska kännas väldig tydlig och jag vill att de ska ha en ganska hög kontrast. Klarhets-reglaget fungerar på ungefär samma sätt som Kontrast-reglaget, men skillnaden här är att klarheten jobbar med mellantonerna och det gör att Klarhets-reglaget är bättre än reglaget för Kontrast på att framhäva små detaljer. I nästan varje bild som jag jobbar med så justerar jag klarheten i bilden och det gör att till exempel små korn av peppar syns tydligare och att detaljer som snittytan på en sockerkaka blir skarpare. Här kan det vara bra att tänka på att om du har detaljer i din matbild som du inte vill ska synas så mycket, så framträder ju de om du drar upp Klarhets-reglaget, så du kanske har en chokladmousse till exempel som har blivit grynig, istället för att vara slät som den här chokladmoussen som jag har gjort som är baserad på avokado, och här syns bitar av avokadon ganska tydligt i bilden, och jag vill inte framhäva dem extra, så jag får vara lite mer försiktig med Klarhets-reglaget än vad jag har varit här alltså. Om du drar upp Klarhets-reglaget lite för långt, så kan bilden börja se lite kornig och nästan lite smutsig ut, och det är ju sällan man vill ha den effekten i sina matbilder, så om du till exempel tittar på den vänstra bilden här på morötterna, så ser du att de inte ser särskilt aptitliga ut, de ser lite skrumpna ut, och det är för att jag har dragit upp Klarhets-reglaget lite för långt, så på den högra bilden har jag inte dragit upp reglaget lika långt, det är samma bild, men den har fått en mildare behandling av Klarhets-reglaget och här ser ju morötterna betydligt mer aptitliga ut.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter