Ändra storlek och format i Photoshop

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Ändra storlek och format i Photoshop

Från kursen: Redigera matbilder i Photoshop

Ändra storleken på din bild så att den passar där den ska publiceras. Det kan vara bra att tänka lite på redan vid fotograferingstillfället.
Köp medlemskap
Den här bilden har jag tagit med handhållen kamera, och jag har alltså inte använt nåt stativ när jag fotade den, jag gillar visserligen känslan i bilden, men jag tycker att trälådan med äpplena är ganska sned och jag tycker att det stör helhetsintrycket i bilden, dessutom så skulle jag behöva beskära den här bilden i ett annat format, så att den passar formatet i min mattidning som är 5:7, och inte som 2:3 som det är nu. Lite grann beroende på var du vill publicera din matbild, så finns det olika format som passar olika bra, för en blogg så kan det visserligen passa både med en liggande och en stående bild, men det vanligaste är att man väljer en liggande bild, för att det kräver oftast att man behöver skrolla lite mindre i bloggen. På Instagram så är ju det vanligaste formatet 1:1, alltså en helt fyrkantig bild, även om du kan lägga in både liggande och stående bilder numera på Instagram. För matbilder i tidningar eller kokböcker är det oftast stående bilder som gäller, om det inte är tänkt att bilden ska täcka över ett helt uppslag, ofta blir det inte så himla bra att låta en matbild löpa över ett helt uppslag, och därför väljer man istället oftare stående bilder. Formatet i bilden kan också variera lite grann beroende på formatet på kokboken eller tidningen där bilden ska publiceras, och i vanliga fall så har en bild förhållandena 2:3, alltså kortsidan är 2 mot långsidans 3, men i en tidning eller en kokbok så är det inte ovanligt att en bild har till exempel formatet 5:7 eller 4:5, och när jag fotar webbilder till mina radioinslag, då är måttet på deras hemsida 16:9. Många kameror går att ställa in på de här måtten redan från början, så att du kan komponera din bild precis efter det format som du behöver, men om du inte vet exakt vilket format du behöver, så kan det vara bra att ta till lite grann i överkant och underkant av bilden till exempel. Om du inte vet om du ska ta en stående eller liggande bild, så är mitt råd att du tar två varianter av samma bild, alltså en stående och en liggande, då kan du dels komponera ihop bilden på bästa sätt för de olika formaten och du slipper att förlora en massa viktig information när du beskär din bild sen, för det kan vara så att när du beskär din bild väldigt hårt, så är det risk att du förlorar en hel del kvalité i bilden, och att bilden inte går att förstora upp riktigt så som du hade velat.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter