Från kursen: Raw i Affinity Photo

Ta bort skavanker och fläckar

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Ta bort skavanker och fläckar

Från kursen: Raw i Affinity Photo

Blemish Removal Tool används för att avlägsna defekter eller oönskade objekt. Ofta räcker det med ett enkelt klick för att komma i mål.
Köp medlemskap
Blemish Removal Tool heter det här lilla Plåsterverktyget som du hittar i Affinity Photos modul Develop, Blemish, alltså fläck eller skavank eller hur vi nu ska översätta det, så det här verktyget använder du för att ta bort små skavanker i bilderna och det kan både handla om saker i själva motivet som exempelvis ett tillfälligt utslag i ett porträtt är väl ett klassiskt exempel, eller andra defekter som damm och fläckar på sensorn och sånt där, eller för den delen vilket störande objekt som helst som du bara vill avlägsna av en eller annan anledning, jag ska visa dig hur det fungerar i den här bilden, så den här detaljen vill jag ta bort och då går jag in med mitt Plåsterverktyg och bara klickar helt enkelt över det här och efter en stund så har Affinity letat upp ett lika stort område nån annanstans i bilden och använt det för att gömma det jag klickade på och notera att det inte är en rak kopia utan Affinity gör sitt bästa för att anpassa områdets ljus och färg och sånt för att det här ska smälta ihop på bästa möjliga sätt, och väldigt ofta blir det där riktigt bra. Ett par saker vill jag ändå säga och den första är att jag inte kan måla med detta verktyg så det är viktigt att det jag vill ta bort verkligen täcks så ofta behöver jag justera storleken så att den är anpassad efter det jag vill avlägsna. Skulle jag vara missnöjd med den här lagningen kan jag alltid flytta själva punkterna, dels området då som Affinity gissade på att det var smartast att använda, så jag kan leta runt efter ett bättre resultat manuellt, och jag kan också dra i utgångspunkten som jag själv satte ut, det kan ju hända att den hamnade lite snett eller nånting, är jag redan från början övertygad om att jag kan göra en bättre gissning på egen hand än Affinity kan göra, då kan jag klick-dra med verktyget istället, så jag klickar men släpper inte musknappen och då kan jag själv placera ut punkt nummer två över det område jag vill använda för att laga med och du kan välja den taktiken du själv föredrar. Och precis som vanligt i modulen Develop så är ingenting hugget i sten, så jag kan lämna det här med fläckborttagning nu och kanske återvända till fliken Basic för att göra lite olika justeringar och du ser ju här då när jag gör det att allting jag gör påverkar lagningarna på samma sätt, så jag måste inte göra saker i en speciell ordning utan det fungerar alldeles utmärkt och skulle jag då långt senare vilja återgå så ser du här att alla mina lagningar består och är redo att korrigeras närhelst jag vill, så det är alltså som vanligt först när jag lämnar hela läget Develop som jag måste ge klartecken att allt ska bakas in i bilden, fram tills den punkten har jag alltid möjlighet att korrigera saker.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter