Från kursen: Raw i Affinity Photo

Spara och använd förinställningar

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Spara och använd förinställningar

Från kursen: Raw i Affinity Photo

Genom att spara en så kallad preset kan du återanvända reglagens inställningar på andra bilder. Bra när du har många bilder från samma bildserie.
Köp medlemskap
I Affinity Photos modul Develop kan du skapa egna förinställningar, det innebär att du kan spara undan justeringar du har gjort och sen återanvända dem på andra bilder. En situation där det här är väldigt praktiskt är om du har en bildserie där alla bilder är fotade under liknande förhållanden, exempelvis att du har fotat många porträtt på en och samma plats eller kanske fotat sport i en inomhushall som har ett visst ljus eller nåt sånt där, om du då lyckas justera en bild på ett bra sätt så vill du ju sannolikt att andra bilder i bildserien ska få samma justeringar och helst vill du ju slippa gå in manuellt på varje bild och ställa in reglagen likadant och i så fall är det smart att skapa en förinställning, alltså en Preset på engelska, och det kan du göra i varje flik som innehåller justeringar, men oftast är det kanske fliken Basic som är mest aktuell, så allt jag nu har ställt in sparar jag som en Preset genom att välja Add Preset i den här menyn och sen döper jag den till något lämpligt så att jag vet vad det handlar om sen och när jag väl öppnar en annan bild i den här serien så kan jag ju snabbt lägga på samma justering som du ser, så det här är rätt smidigt när det gäller de här fallen, men den givna frågan är kanske då: Kan jag lägga en sån här Preset på jättemånga bilder på en gång, alltså alla bilder i en serie exempelvis, och svaret är dessvärre Nej, Affinity funkar inte så eftersom ingenting du gör i modulen Develop kan lagras ihop med raw-filen, så varje enskild raw-fil måste öppnas upp och det är först då du kan lägga på justeringar, så du måste välja den Preset du vill ha på varje enskild bild, men du slipper åtminstone ratta in reglagen manuellt varje gång.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter