Från kursen: Raw i Affinity Photo

Se när toner klipps direkt i bilden

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Se när toner klipps direkt i bilden

Från kursen: Raw i Affinity Photo

Med varningsknapparna för klippta toner får du ett objektivt mått på vilka partier som har blivit helt svarta eller helt vita i din bild.
Köp medlemskap
När du jobbar med reglagen i fliken Basic som jag nu har visat dig så påverkar du ju bildens ljus och färg väldigt mycket och vill du ha lite mer detaljkoll på vad som egentligen händer så finns det ett par hjälpmedel du kan ta till, dels så har jag de här varningsknapparna som finns här uppe och jag kan slå på dem med ett litet klick och då visar de mig vad som är helt vitt respektive helt svart i min bild, så det som är rött i bilden nu är 100 % vitt och det som är blått är 100 % svart, så i de partierna kan jag misstänka att detaljer nu har gått förlorade och särskilt när jag drar i Blackpoint och Brightness så påverkar jag ju just det här väldigt konkret, så med de här varningarna påslagna kan jag se vart jag kanske bör stanna för att inte sota igen skuggorna eller fräta ut högdagrarna som det kallas då när man gör saker helt svarta och helt vita och det här kan vara extra viktigt om jag inte har en välkalibrerad skärm för då kanske den är för mörk eller för ljus, här får jag ett mer objektivt mått på när mina toner slår i väggen så att säga. Sen måste jag nog nämna att det här är lite buggigt i min version, ibland funkar det inte riktigt och ibland är varningen kvar fast knappen är avstängd och så vidare, jag tror att det där är tillfällig hicka, men om du skulle uppleva nåt liknande så vet du i alla fall att det troligen är nån form av bugg det är frågan om och i så fall fixar det säkert till sig i framtida uppdateringar av programmet. Den här sista knappen är lite mer kryptisk den visar vilka områden som har klippta toner står det ju, det innebär att en viss färgkanal har slagit i sin gräns, men det påverkar sällan bilden på samma omedelbara sätt som det här med svart och vitt gör så den är egentligen inte lika viktig att ha koll på utan fokusera framförallt på de två första knapparna.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter