Från kursen: Raw i Affinity Photo

Så fungerar beskärningsverktyget

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Så fungerar beskärningsverktyget

Från kursen: Raw i Affinity Photo

Det är lätt att beskära bilder i Develop-modulen, men om du sedan vill återgå till originalstorleken är det lite bökigare.
Köp medlemskap
Det finns ett verktyg som jag har nämnt ett par gånger genom kursen, men inte visat dig ordentligt. Det är beskärningsverktyget. Inte för att det är särskilt krångligt, du klickar bara och kan sedan bestämma en beskärning av bilden genom att dra i de här handtagen. Just nu är det här inställt på unconstrained, vilket innebär att jag kan välja fritt vilka proportioner jag vill beskära min bild i. Vill jag istället ha förutbestämda proportioner så kan jag välja några alternativ häruppe som du ser. Vill jag skriva in helt egna väljer jag Custom Ratio En fiffig funktion är den som heter Darker Border Den gör så att det jag beskär bort blir lite mörkare så att jag ännu tydligare kan förhandsgranska mitt nya utsnitt. När jag väl är klar så byter jag bara till ett annat verktyg. Då slår den här beskärningen igenom omedelbart. Sedan är jag personligen inte hyperförtjust i det här verktyget. Jag saknar till exempel en resetknapp som gör att jag kan börja om från början på ett enkelt sätt Just det känns lite halvt obegripligt, så det kommer nog i framtida versioner. Förhoppningsvis finns det redan en sådan knapp i den versionen som du har. Annars föredrar jag ibland att vänta med beskärningen tills jag kommer ut till det vanliga fotoläget, alltså när jag är helt klar med allt jag vill göra inne i develop så kan jag ta hand om beskärningen där. För därute finns åtminstone en resetknapp. Men om jag ska beskära bilden väldigt mycket så vill jag ju se direkt hur den nya kompositionen fungerar och så. Då använder jag ändå det här verktyget, om än aningen motvilligt.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter