Från kursen: Raw i Affinity Photo

Rotera och räta upp perspektiv

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Rotera och räta upp perspektiv

Från kursen: Raw i Affinity Photo

Spakarna under Lens Correction används för att korrigera bildens geometriska egenskaper, exempelvis för att räta upp ett perspektiv eller rotera en sned bild.
Köp medlemskap
Under fliken som heter Lens finns det en avdelning som heter Lens Correction. Där hittar jag reglage för olika geometriska justeringar av min bild, ofta i syfte att kompensera för optiska effekter som jag får när jag fotograferar. Med den översta, Distortion kan jag få bilden att bukta utåt, eller inåt. Om jag har en bild som är fotad väldigt vidvinkligt så kan det hända att jag fått lite böjd horisont. Med den här spaken kan jag räta ut det här igen så att det känns mer naturligt. Ofta är det ganska små justeringar det är fråga om, om du inte har använt något väldigt knepigt objektiv, då kan du vilja dra den här lite längre. Annars är det ganska subtila justeringar du gör. De här två Horisontal och Vertical, de gör att du kan vinkla bildytan en aning. Det vanligaste skälet är att du vill räta upp ett perspektiv. Om du exempelvis har fotat en byggnad nerifrån gatan, så lutar allting eftersom du har lutat kameran. Genom att vinkla upp bildytan kan du räta ut de här konturerna lite grann. Går det för långt kan du få andra defekter på andra ställen i bilden, men en liten upprätning går ofta fint. Då får jag också viss dödyta häromkring bilden. Då måste jag antingen beskära bort dem med beskärningsverktyget som jag hittar här ute i verktygspanelen. Eller så använder jag den här spaken för Scale, så jag förstorar motivet tills det fyller ut hela ytan igen. Rent tekniskt måste Affinity då hitta på nya pixlar för att förstora bilden, det är inte alltid optimalt kvalitetsmässigt. Om du är petig så väljer du alltid beskärningsverktyget i stället. Jag har inte visat det än, jag kommer att återkomma till det i nästa kapitel. Den återstående spaken som jag inte har nämnt, det är Rotation, den är ganska självförklarande. Här kan jag rotera min bild åt olika håll, inte sällan i syfte att räta upp en bild där jag hållit kameran lite snett vid fotograferingen. Då får jag också dödytor som måste beskäras bort. Det var hela den här avdelningen för Lens Correction, alltså reglage för att korrigera bildens geometriska egenskaper på olika sätt.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter