Från kursen: Raw i Affinity Photo

Reducera kromatisk abberation

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Reducera kromatisk abberation

Från kursen: Raw i Affinity Photo

När du får glödande kanter runt vissa objekt beror det på en optisk defekt. I de fallen finns det två funktioner för att reducera problemet.
Köp medlemskap
De här två spakarna Chromatic Aberration Reduction och Defringe har med en optisk defekt att göra. Den kan uppstå när linsen i ett kameraobjektiv bryter ljuset felaktigt. Det yttrar sej i form av glödande kanter, ofta lila på ena sidan och blågröna på den andra. Om du skulle upptäcka det här i en av dina bilder, kan du i första hand prova att kryssa i den här översta. Det är en automatisk funktion utan inställningsmöjligheter som försöker reducera den här defekten. Just den här bilden har så kraftig chromatisk aberration att jag inte kommer särskilt långt med den här. Då testar jag i stället den här som heter Defringe. Då kommer jag en liten bit, som du ser. Här har jag också lite reglage som jag kan använda om jag behöver finsjustera. Jag kan exempelvis välja exakt vilken färg det rör sej om, så att jag hjälper den här funktionen på traven. Sen kan jag öka på de här olika spakarna för att se om jag kan bli av med mer av den här defekten. Båda de här funktionerna behövs bara i specialfall, förhoppningsvis behöver du inte använda de här funktionerna alls särskilt ofta. Eftersom det är kopplat till objektivet så är det främst om du har ett lite billigare objektiv som du kan få den här effekten. Olika kameramärken är också olika duktiga på att ta hand om det här på ett tidigt stadium. Där kan du också märka en skillnad. Med det sagt så måste man konstatera att det är undantagsfall att den här chromatiska aberrationen visar sej på det här viset.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter