Från kursen: Raw i Affinity Photo

Öka eller minska färgerna

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Öka eller minska färgerna

Från kursen: Raw i Affinity Photo

Saturation och Vibrance påverkar färgmättanden i en bild. Saturation påverkar alla färger lika mycket, medan Vibrance ger en mer balanserad justering.
Köp medlemskap
Det finns olika varianter av färgmättnad i Affinity Photos modul Develop, en simpel som heter Saturation, alltså Mättnad, och en lite smartare kan man säga som heter Vibrance och som brukar översättas med Lyster på svenska. Jag börjar med den här enkla vanliga färgmättnaden, den är väldigt lätt att förstå, jag drar på här och får då starkare färger i min bild som du ser eller då omvänt om jag vill ta tillbaka färgerna och närma mig gråskala så drar jag åt vänster och båda de här varianterna är förstås nånting jag kan vilja göra i mina bilder för hur starka färgerna är påverkar ju väldigt mycket slutintrycket, men så har jag alltså en spak till, den för Vibrance, och den ökar inte alla färger lika mycket som Mättnaden gör utan här ökar mättnaden mest i partier som inte är så färgrika från början och detaljer som redan har mycket färg, de får inte så mycket mättnad. Varför kan det här vara bra? Jo, när jag använder den vanliga mättnaden och krämar på rejält så risker jag alltid att toner börjar spricka sönder, för saker som redan var mättade kan slå i taket och det kan ge mig problem, men med Vibrance löper inte samma risk för ju närmare det här mättnadstaket min detalj kommer, desto försiktigare blir själva ökningen, själva effekten, så Vibrance kan vara ett sätt att få fram färgerna i de lite mer färglösa partierna i dina bilder utan att du får andra problem, nu är det dock så att spaken Vibrance är ganska defensivt konstruerad i Affinity Photo så även vid riktigt höga värden så kan du ibland önska att du kunde gått ännu längre och fått ännu mer effekt, och av den anledningen är det ganska vanligt att arbeta med båda reglagen och låta dem samspela för att hitta fram till rätt slutresultat, jag brukar börja med Vibrance för att se hur långt jag kommer med det jag vill ha där och sen finlirar jag med Mättnaden, alltså Saturation, om jag inte blir nöjd direkt, dessutom så kanske du också vill använda det här mer kreativt där målet då inte är att få så fina färger som möjligt utan snarare att hitta en specifik look i en viss bild och att skruva ner Saturation hela vägen ger mig förstås en helt svartvit bild eftersom jag har tagit bort all mättnad i bilden, men om jag istället skruvar ner Vibrance rejält så får jag nånting annat som du ser, inte riktigt en helt färglös bild utan en bild med en viss känsla och jag tycker den kan passa ganska bra då i den här bilden ifrån Tjernobyl. Så där kan du använda både för att få fram fina färger eller då för att söka en sån här speciell look.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter