Från kursen: Raw i Affinity Photo

Kreativt med funktionen Split Toning.

Från kursen: Raw i Affinity Photo

En delad toning innebär att du tillför en färg i högdagrarna och en annan i skuggorna. Funkar på både svartvita bilder och färgbilder.
Köp medlemskap
Split-toning brukar kallas för delad toning på svenska. Det är ett sätt att föra in en färgton i bildens mörka delar, och en annan, om jag vill det, i bildens ljusa delar. Därför heter det delad toning. Det går att göra på både färgbilder och svartvita bilder. Jag ska slå om den här bilden till svartvit i mitt första exempel så du kan se det här väldigt tydligt. Sen väljer jag Split Toning. Jag ser ingen omedelbar skillnad i bilden men om jag drar i reglagen här så kommer det att hända grejer. Här längst upp väljer jag vilken färgton jag vill föra in i högdagrarna, alltså bildens ljusaste delar. Jag tar en gulaktig ton kanske. Sen måste jag också bestämma hur kraftig den här färgen ska vara, alltså hur mättad den ska vara. När jag drar här så ser du hur bildens ljusa delar får mer och mer av den här lite gulbruna tonen. Så finns motsvarande för skuggpartierna. Då tar jag en kall blå ton nu för att få motsatsen. Och så lite mättnad på det då. Nu har jag skapat nån slags duotons-bild nästan, alltså en svartvit variant med varma högdagrar och kalla skuggor. Det sista reglaget bestämmer var gränsen mellan skuggor och högdagrar ska gå. Just nu delas de exakt på mitten, vid mellangrå. Jag kan putta mittpunkten åt olika håll för att variera effekten i bilden. Som jag sa, det här funkar också på färgbilder. Det kan vara lite underskattat ibland att man använder det här på färgbilder. Om jag stänger av min svartvit-konvertering, så ser du att jag får en annan sorts kreativ toneffekt. Lite retro-känsla som kanske påminner lite om gammal analog kors-framkallning. Den här typen av kreativa toner det är nånting som varit väldigt populärt de senaste 7-8 åren. Det här är ett kul ställe att leka runt med olika nyans-kombinationer, så att du kan hitta nåt som du gillar, som ger dina bilder en personlig stil.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter