Från kursen: Raw i Affinity Photo

Hitta den bästa svartvitt-tolkningen

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Hitta den bästa svartvitt-tolkningen

Från kursen: Raw i Affinity Photo

När du slagit om bilden till svartvitt kan du jobba med tolkningen av originalets färger för att hitta den finaste varianten.
Köp medlemskap
Funktionen för svartvitt i Affinity Photos develope-modul är väldigt lätt att förstå sej på. Den finns här under Tones-fliken och jag behöver bara klicka i den här för att få min bild svartvit. Sen har jag de här reglagen för att bestämma hur olika färger i mitt original ska tolkas till gråskalor. Här kan jag exempelvis välja om jag vill att det som var blått i originalet ska bli till en ljusare grå nyans än jag har nu, genom att dra på det här viset. Eller en mörkare grå nyans. Principen är väldigt enkel. Här handlar allt om att testa sej fram för att hitta den snyggaste svartvita tolkningen. Jag håller ögonen på bilden och ser vad som händer när jag drar i de olika spakarna. Så här kan jag skapa hur många svartvita varianter som helst av samma bild. Det enda jag tänker lite på, det är att inte närliggande färger tolkas helt olika. En himmel eller ett hav kan exempelvis innehålla både blått och cyan. Skulle jag tolka den ena väldigt mörkt och den andra väldigt ljust, då finns det en risk att tonområden och partier spricker sönder. Försök att hålla lite koll på det också men annars är det bara att dra runt här hej vilt nästan, för att hitta det som du tycker passar bäst. Jag kan också nämna att de här vanliga reglagen i Basic-fliken funkar förstås även när du har gjort bilden svartvit. Behöver jag fixa något med kontrast eller så där, så är det dit jag går. Notera också att jag kan dra i saker som påverkar originalets färg, trots att jag har en svartvit variant. Jag kan exempelvis dra i vitbalansen. Då kommer min svartvita variant att påverkas, eftersom originalet får andra färger som i sin tur tolkas av de svartvita reglagen. Skulle du ångra dej lite längre fram, återvänder du bara till Tones-fliken och stänger av den här svartvit-konverteringen igen. Då ser du också hur mycket jag skruvade på de här underliggande färgerna när jag drog i vitbalansen just i det här fallet. Här hade det kanske varit ett bättre alternativ att ångra mej tillbaka, om jag vill få bort den här svartvit-konverteringen. Det här är som sagt ett enkelt och kul verktyg där jag verkligen kan leta efter den snyggaste svartvit-tolkningen.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter