Från kursen: Raw i Affinity Photo

Framhäv bildens detaljer

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Framhäv bildens detaljer

Från kursen: Raw i Affinity Photo

Med funktionen Detail Refinement kan du skapa lite skarpare detaljer i dina bilder. Det finns två varianter du kan pröva.
Köp medlemskap
Överst i fliken som heter Details finns en funktion som heter Detail Refinement. Med den kan du lyfta fram bildens finaste detaljer. I andra program kallas det ofta för digital skärpa, men det bygger just på att detaljerna förstärks. I egentlig mening blir inte bilden skarpare, även om vi som betraktare upplever det så. Den här termen Detail Refinement, den är inte så dum. Det som sker om man inspekterar det här på nära håll, det är att det läggs till en liten kontur kring bildens detaljer. Exakt hur den här konturen ska bli, det styr jag med mina spakar. Jag har två reglage att arbeta med, en som heter Radius, och en som heter Amount, alltså radie och mängd. Radien styr hur bred den här lilla konturen ska bli, så har du många små detaljer i motivet brukar ett lägre värde bli snyggast, kanske runt 10-20 %. Det är svårt att säga nånting generellt så dina ögon får bestämma. Amount styr hur mörk konturen ska bli, ju högre värde desto kraftigare blir effekten. Här får man passa sej lite så bilden inte ser överskärpt ut. Men om du inte har väldigt mycket textur i bilden och har fått till radien hyfsat så är det inte ovanligt med värden på 60-70 %. Sen finns den en annan variant av det här och det är att välja en väldigt hög radie och sen en ganska låg amount. Det ger en effekt som påminner lite om lokal kontrast. Du kanske minns att jag pratade om det när jag visade dej Clarity-spaken som fanns i Basic-fliken. I vissa bilder kan du testa det och se om du gillar det resultatet. Sammanfattningsvis kan man alltså säga att du i regel ska undvika att ha höga värden på bägge reglagen, då blir det ofta överskärpt. En låg radie och en relativt hög mängd är ofta en fin skärpa medan en hög radie och låg mängd ger den här lokala kontrasteffekten.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter