Från kursen: Raw i Affinity Photo

Avlägsna eller lägg till vinjetteringar

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Avlägsna eller lägg till vinjetteringar

Från kursen: Raw i Affinity Photo

Via Lens-fliken kan du både ta bort oönskad vinjettering, alltså mörka hörn, eller addera vinjettering för effekt. Dock är Affinitys vinjetteringsfunktion inte den bästa.
Köp medlemskap
Lens-fliken avslutas med två vinjetteringsfunktioner. Den översta används främst för att avhjälpa en vinjettering som har orsakats av objektivet. I den här bilden ser du att jag fått mörka hörn av själva kameran på nåt vis. Det är inget jag vill ha i det här fallet. Då kan jag gå in och slå på den här, och eventuellt ratta lite på reglaget tills jag blivit av med de mörka hörnen. Den andra använder jag när jag faktiskt vill ha en vinjettering, när jag vill addera det som ett medvetet kreativt beslut. I den här leguanbilden vill jag dra in betraktarens blick mot mitten. Då slår jag på den här och minskar intensiteten för att mörka ner hörnen som du ser. Så har jag ett par andra reglage här för att styra utbredningen och hur hård övergången ska vara. Men om man ska vara helt ärlig här så har konstruktörerna bakom Affinity Photo inte lyckats särskilt bra med sin vinjetteringsfunktion. Det måste man faktiskt poängtera. Det blir ofta en rätt ful grå hinna och inte den där fina vinjetteringen som många andra program klarar av idag. Kanske kommer det där att förbättras i framtiden. Att den heter Post Crop Vignette, det beror på att vinjetteringen alltid utgår ifrån bildens kanter såsom de ser ut för tillfället. Här har jag originalet, men om jag skulle beskära bilden med beskärningsverktyget så kommer vinjetteringen att följa med och utgå från de nya ytterkanterna, vilket oftast är bra. Men själva utseendet lämnar verkligen en del i övrigt att önska enligt mej, så jag brukar föredra att skapa en egen vinjettering med hjälp av overlay-verktyget och reglagen i Basic-fliken. Kanske minns du att det var det som var mitt exempel när jag visade dej den här funktionen i ett tidigare kapitel.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter