Från kursen: Bildleverans

Sammanfattning: Fotolabb

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap nu

Sammanfattning: Fotolabb

Från kursen: Bildleverans

Anders Jensen och David Brohede resonerar kring några häpnadsväckande fakta som rör Sveriges fotolabb och hur de hanterar digitala bilder.
Köp medlemskap
Under kursens gång så har vi stött på några saker som har gjort oss lite extra förvånade. De är lite roliga att lyfta fram tycker jag. – Verkligen. En sån sak tycker jag är att JPEG-kvalitén var så okritisk, det var helt enkelt svårt att skilja olika JPEG-nivåer åt i bilderna som kom från labbet. – Det gick verkligen att gå långt ner. – Ja, och det dög ändå. Det tar udden av nervositeten lite tycker jag. En annan sak var det att så få fotolabb läser inbäddade profiler i bilderna. Det går att räkna på ena handens fingrar i Sverige. – Det är chockerande på riktigt faktiskt. – Alla andra labb då räknar med sRGB som färgrymd, annars ser det tokigt ut. – Jag tycker att man kan stanna upp där. Du säger alltså att om jag skulle skicka Adobe RGB till även ett sånt labb som inte läser av, då är det inte bara att jag missar en eventuell fördel utan jag kan till och med få en nackdel. – Du får garanterat en nackdel skulle jag säga för bilden blir blaskigare och mattare, alltid. – Så i min tro att Adobe RGB är större, jag kommer att få mer färger det slutar med att jag i själva verket får mindre och sämre. – Du får en mindre färgrymd i den färdiga kopian, det är det som är lite bakvänt. Men så fungerar logiken med färgrymder. Så att sRGB har kommit fram som en stjärna kan man säga. – Det var en väldigt rimlig rekommendation. – Så är det. Sen är det också det här med autojustering av bildfilerna. Det är många labb som gör det, även en del proffslabb. Det var också en sån sak som har slagit mig i alla fall. Har du en kalibrerad bildskärm, jobbar med dina bilder och vill att de ska se ut som de gör på din skärm då måste du be dem slå av det, annars så kan du inte veta vad du får ut. – Det här gäller skärpa och sånt också va? – Det är lite olika. – Kommunikationen blir viktigare. – Det här är väl några saker som har kommit upp i kursen. – Det är spännande med sånt man kanske inte riktigt förväntade sig från början. – Just det här med sRGB är verkligen en sån. – Exportförinställning då, har vi någon sån? – Ja, som vi bjuder på förstås. Som vanligt kan du se en film i slutet av kursen om du inte vet hur du installerar exportförinställningar.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter