Från kursen: Bildleverans

Anpassa en bild till exakt cm-storlek i Lightroom

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap nu

Anpassa en bild till exakt cm-storlek i Lightroom

Från kursen: Bildleverans

Om du ska leverera en bild och fått en beställning med mått i centimeter måste du hålla kolla på upplösningen och proportioner.
Köp medlemskap
Jag har ju tjatat om att det bara är antalet pixlar som styr kvalitén på dina bilder men om en beställare vill att du ska skicka bilden i en exakt fysisk storlek så kan det finnas anledning att göra just det. I exportrutan så anger jag som vanligt 300 här när jag ska skicka till tidning. Men nu går jag också in och växlar till centimeter. Så anger jag den här bredden och höjden då, 18x12, och sedan tidigare vet jag ju att min bild är beskuren till rätt proportioner. Så bilden kommer att bli precis så här. Notera alltså nu att jag lämnar den digitala världen för tillfället och pratar om fysiska centimeter istället för pixlar och då blir plötslig det här ppi-värdet relevant. För det är det som avgör hur många centimeter mina pixlar ska packas på. Lightroom kommer nu alltså att anpassa antalet pixlar till just de här måtten, 18x13. Så min bild utskriven med 300 pixlar per tum blir 18x12 centimeter stor på ett papper. Sen ska jag göra ett litet påpekande. Handlar det om bilder som ska bli väldigt stora i tidningen eller om ditt original av någon anledning skulle ha få pixlar så finns det en risk att Lightroom måste lägga till nya pixlar för att uppfylla de här kraven du har skrivit in, 300 ppi och 18x12. Därför rekommenderar jag att du låter den här vara urkryssad så att Lightroom får förstora din bild, annars kommer den här inte bli 18x12 centimeter helt enkelt. Den kommer att bli mycket mindre än så ifall du skulle ha för få pixlar. Du kanske har hört att man inte ska förstora digitala bilder och det ligger mycket sanning i det men om det ändå behöver ske så är Lightroom ingen dålig plats att göra det på. Du kan sova ganska gott även om den här inte är ikryssad. För vad riskerar du att hända annars? En ovan beställare tar emot din bild, märker att den är lite för liten och börjar dra upp den då i kanske ett ganska klent layout program eller någonting och då kommer det att bli sämre. Så jag brukar låta den där vara icke-ikryssad men ändå då hålla koll på slutresultatet. Jag skickar inte iväg min bild utan att ha sett den. Det hoppas jag är självklart. Jag tror att det här möjligen kan kännas lite rörigt så jag tänkte ägna nästa film åt att göra det här lite mer överskådligt. Så att du ser vad skillnaden blir när jag specificerar en exakt fysisk storlek som jag gjorde nu istället för att lämna de här fälten tomma.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter