Från kursen: Bildleverans

Bildleverans till tryck: Omvandla inte till CMYK

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap nu

Bildleverans till tryck: Omvandla inte till CMYK

Från kursen: Bildleverans

Du behöver inte omvandla din bilder till CMYK på egen hand. I 9 fall av 10 är det bättre att tryckeriet sköter den biten. Leverera istället i RGB.
Köp medlemskap
Tänk dig att du ska köpa nya vinterdäck till bilen. Du ringer däckfirman och frågar om de har däck som passar till en personbil. "– Vilken personbil då?" undrar de kanske. "– Ja, en vanlig personbil. En helt vanlig bil alltså, har ni såna däck?" "– Jag måste ju veta vilken bil det gäller, vilken bilmodell är det?" "– Ingen aning, en personbil" säger jag. På precis samma sätt är det med CMYK. Att bara säga att du levererar i CMYK är otillräckligt. Du har beskrivit färgmodellen men inte vilken färgrymd inom färgmodellen det gäller. Att CMYKa, det vill säga konvertera en bild från RGB till CMYK, är inte en enhetlig process. Den processen kan se väldigt olika ut beroende på vilken CMYK-profil det gäller. Du behöver alltså specificera vilken CMYK-profil det gäller precis som vi normalt specificerar en RGB-profil. Det är skillnad på sRGB och Adobe RGB och på samma sätt är det mellan olika CMYK-profiler. Det här är en komplex process som involverar fler beslut än så. Det handlar om total färgmängd, det handlar om hur färgerna blandas, hur man väger in svart och så vidare. Så frågan är nu, vem är det som ska ta ansvar för den här CMYKningen? När bilden ska gå i tryck kommer den som en RGB-bild, någonstans i kedjan ska den konverteras över till CMYK för att anpassas till en tryckprocess. Är det du som fotograf eller någon annan i kedjan som tar ansvar för CMYKningen? Jag frågar återigen Magnus på TMG Stockholm. Magnus, vem är det som egentligen ska ta ansvar för att CMYKa bilder? – Ja, jag skulle säga att nuförtiden så vill gärna tryckerierna göra det här. Det går jättebra för er fotografer eller för formgivare att softproofa, alltså att simulera hur det kommer att se ut CMYKat på sin dator. Men överlämna det till tryckeriet och låt dem CMYKa. Risken om man inte gör så är att det blir dubbel-CMYKat istället. Att tryckeriet får in det och så vill de kanske ha en annan total färgmängd i bilderna och då får de CMYKa om det. – Och det blir sämre än att göra det från början? – Ja, jag tänker att ju fler gånger du processar bilden ju mer skadar du den. Så jag tycker att det är bättre att skicka RGB-bilder till tryckeriet. Oftast är det då Adobe RGB 1998 som tryckerierna har som standard helt enkelt.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter