Från kursen: Bildleverans

Beskär en bild till rätt proportioner i Lightroom

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap nu

Beskär en bild till rätt proportioner i Lightroom

Från kursen: Bildleverans

Speciellt när du levererar bilder till andra vill du ha full kontroll över beskärningen. Se därför till att bilden har rätt proportioner innan du skickar den.
Köp medlemskap
Om du får veta att din bild, som du ska skicka in, ska vara exempelvis 18x12 cm i tidningen, så måste du kolla om din bild behöver beskäras. Det här är ofta ett steg du inte vill överlåta till någon annan, eftersom det handlar om något slags konstnärligt, estetiskt beslut här där din bilds komposition kan påverkas. Rätt proportioner blir centralt. I Lightrooms Framkalla-modul beskär du bara till just proportioner. Du kan alltså säga att långsidan ska vara dubbelt så lång som kortsidan och liknande, men inte att den ska vara exakt 1000 pixlar lång eller så. Sånt sköter du i exporten sen. Antalet pixlar kommer alltså alltid vara det maximala efter varje beskärning. I det här fallet skulle jag alltså beskära i förhållandet 18:12, så det anger jag här under Egen. Då får jag välja vilken komposition jag ska ha, var någonstans jag ska kasta bort pixlar, och sen bekräftar jag det här. Mm, jag vet nu att min bild har perfekta proportioner för tidningens ändamål, och känner jag en trygghet i personen jag ska skicka bilden till. Då skickar jag återigen den maximala pixelmängden. Alltså precis den här filen jag har nu. Jag ändrar ingenting kring storleken under exporten. Skulle jag få en mer specifik specifikation som verkligen vill ha bilden i 18x12 cm rakt av, eller att jag har att göra med en ovan beställare. Då kan det hända att jag vill jobba lite mer med de här inställningarna. Hur jag i så fall gör ska jag visa dig i nästa film.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter