Från kursen: Bildleverans

Beskär bilder i Lightroom till rätt format

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap nu

Beskär bilder i Lightroom till rätt format

Från kursen: Bildleverans

I Lightroom beskär du bilder i proportioner. På så vis kan du matcha fotolabbens olika storlekar och format innan du levererar bilderna dit.
Köp medlemskap
Ett annat vanligt misstag enligt Håkan på Crimson är att många laddat upp bilder i fel proportioner jämfört med fotopappret. Även om du som är van att jobba med bild tänker på det här så kan det vara smart att instruera dina kunder kring just det här. Ta som exempel, min Nikon kamera ger bildfiler i proportionen 2:3. Olympus kameran däremot ger 3:4 och Panasonicen jag har kan ge både 1:1 och 16:9. Säg att jag tar min Nikon bild då, den är 2:3. Printar ut den på ett fotopapper som är 30x40. Då blir det lite bekymmer. Bildens proportioner kommer inte att stämma med fotopapprets. Det kan man lösa på två sätt. Antingen så blir det vita kanter eller så kommer bilden att beskäras. Det här kan du välja när du laddar upp bilden i gränssnittet för fotolabbet. Som du ser när det gäller Crimsons gränssnitt så dyker det upp en varningstriangel på jättemånga av dem här bilderna, längst ut till höger. Den säger att bilden inte passar för den här proportionen. Det finns ett smartare sätt att undvika problemet helt och hållet. Det är att anpassa bildfilen så att den faktiskt stämmer exakt mot fotopappret från början. Börja med att bestämma vilken storlek du vill printa bilden i. Kika på labbets hemsida för att se storlekarna. Ibland kan du behöva ladda upp en bild för att göra det här, en testbild bara. Sen antecknar du labbets utskriftstorlekar. 30x40 här exempelvis, det är i verkligheten exakt 305x400 mm. Så då antecknar jag det, de olika storlekar jag vill använda. Dem anteckningarna kommer du att ha nytta av sen i Lightroom, jag ska visa dig. Sammanfattningsvis, för att få rätt proportioner på dina bilder och undvika det här problemet så tycker jag att du bestämmer utskriftsdimensionerna först och sen beskär bilden digitalt så att du kan leverera en bildfil till labbet som stämmer perfekt med deras fotopapper. Då har du alltid full kontroll på hur den framkallade bilden blir.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter