Från kursen: Bildleverans

Exportera bilder i en viss filstorlek i Lightroom

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap nu

Exportera bilder i en viss filstorlek i Lightroom

Från kursen: Bildleverans

I Lightroom finns en funktion som begränsar filstorleken på dina bilder till ett exakt värde. Men resultatet är svårt att förutse.
Köp medlemskap
Hur ska jag då bete mig om min specifikation innehåller en exakt begränsning av filstorleken? Jag vill ju inte behöva pröva mig fram här och exportera med en massa olika kvalitétsinställningar och undersöka filerna tills jag ser att kravet är uppfyllt. Det blir orimligt i längden och särskilt om jag ska exportera många bilder. Lightroom har faktiskt en funktion för det här, den finns här. Men jag vill direkt understryka att det här inte är inte är någon optimal lösning. Varför? Jo, jag tvingas använda den här helt i blindo. Jag får ingen förhandsgranskning där jag kan bedöma om bilden tål att minskas till den här storleken. Titta till exempel på den här bilden. Här är den exporterad med bredden 1280 pixlar och med en relativt hög kvalitetsinställning. Här har jag exporterat bilden igen men nu val att begränsa filstorleken till 80 kb i ambitionen att göra den lite mera webb-vänlig. Zoomar jag inte lite så ser du en gigantisk skillnad. Det här är alltså problemet. 80 kb var i det här fallet på tok för aggressivt. Jag kan alltså inte veta det utan att öppna den färdigexporterade bilden och det duger förstås inte. Om min bild riskerar att bli så här dålig så vill jag förstås veta det innan jag tar beslutet kring siffran. Dessutom är det så att 80 kb kanske hade varit en väldigt rimlig siffra för en annan bild i samma storlek. Det här vet jag inte på förhand så det här verktyget är alltså väldigt trubbigt. Använd det bara om du absolut är tvungen att uppfylla ett sånt här kvar på filstorlek. Varför gör inte de som designar Lightroom helt enkel en förhandsgranskning i det här läget? Det har en enkel förklaring. Oftast så exporterar jag hundratals bilder samtidigt ifrån Lightroom och vilken bild ska man då förhandsvisa i det här läget. Så det finns en problematik där rent arbetsflödesmässigt. Ett alternativ är att utnyttja Photoshop om du har tillgång till det. I alla fall om det är enskilda bilder. Då kan du få den här viktiga förhandsgranskningen innan du bekräftar. I nästa film så ska jag via hur du i så fall ska gå till väga.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter