Recept i Lightroom: Retro kornig splittoning

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap nu

Recept i Lightroom: Retro kornig splittoning

Från kursen: Perfekta porträtt med Lightroom Classic 5-6

Peter visar en klassisk redigering i Lightroom. Varma högdagrar och kalla skuggor tillsammans med korn och låg kontrast påminner om förr.
Köp medlemskap
I det här exemplet ska jag skapa en liten retroeffekt tänkte jag. En bild med korn lite kontrast, lite faded matt variant. Och med en annan beskärning. Ja, det är bara och kasta sig rakt in i det här nu då. Vitbalansen börjar jag med Och tycker bilden är lite för varm Så jag vill dra ner temperaturen här lite grann. Exakt hur mycket är ju inte så jätte noga när jag ska skapa den här typen av bilder för då blir vitbalansen inte längre viktig av den anledningen att det måste vara korrekt. Kan säkerställa också att jag har Camera Portrait vald under kamerakalibrering och det har jag ju Beskärning jag trycker R på tangentbordet. Och jag vill faktiskt ha ett annat bildformat, jag vill ha 4 till 5 formatet. Så placerar jag.... Nånstans där blir det kanske bra. Så. Därefter går jag in och gör justeringar på bilden då. Exponeringen här vill jag dra ner, jag vill skapa en ganska så kontrastfattig nertonad variant. Kontrasten åkte ner till minus 20. Och sen högdagrar hela vägen ner till minus 40, vad jag vill nu trycka ihop tonomfånget så att dom ljusare tonerna här högdagrar och vita dom drar jag ner. Och dom lite mörkare tonerna som skuggor och svärta dom drar jag upp. Så då trycker jag ihop bilden och minskar kontrasten. Därefter så går jag rakt ner till tonkurvan här. Och använder mig av den tekniken som jag har pratat om i tidigare avsnitt att jag lyfter upp svärtan här lite grann så att jag får en mattare variant. Drar ner högdagrarna eller dom ljusa tonerna och skapar en inverterad S kurva för att minska kontrasten. Så där.. Därefter går jag ner till den som heter Delad toning. Här har jag möjlighet att lägga på olika färger på högdagrar respektive skuggorna. Och jag tänker lägga på en färg här som som heter nyans 37 och mättnad tänker jag välja 20. Jag vill inte ha för mycket av den här varmare färgen i högdagrarna. Går sen ner till skuggor och väljer 215 och en mättnad på 30. Där fick jag en ordentlig effekt av just den här justeringen på skuggorna. Mycket, mycket blåare skuggor än vad jag hade tidigare . Sen går jag ner till Effekter och vinjetteringen och den här är sån här Den här passar inte all kan jag väl säga, men tycker du det här är snyggt vill jag ändå visa hur du kan göra. Väldigt enkelt jag drar ner mängd till -100. Jag drar mittpunkten till noll, jag drar rundheten till -100 Och luddet ner till noll helt enkelt. Så får jag en svart nästan som en ram runt hela bilden. Och det är inte helt säkert att du tycker att det här blev riktigt bra, men nu vet du i alla fall hur man gör det här. Och sen som ett sista steg lägger jag på lite korn i den här bilden. Det ska ju vara "Retro" och då måste man ha med lite korn. Eller hur? Så där ett sätt att skapa nån typ av retrokänsla om man nu stänger högerpanelen här med F8 och sen trycker Y för att jämföra före och efter. Så har jag gått ifrån en ordinär bild till en retro bild med helt annat utseende.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter