Ljusa upp hy med luminansreglaget

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap nu

Ljusa upp hy med luminansreglaget

Från kursen: Perfekta porträtt med Lightroom Classic 5-6

En mer levande hy är ofta lite ljusare. Genom att ändra luminans i Lightroom så ljusas hyn enkelt upp. Justeringen fungerar utmärkt i både färg och svartvitt.
Köp medlemskap
Ett kraftfullt sätt att lyfta fram motivet och få motivet att lättare framträda. Är att ljus upp hyn en aning. Och göra den lite ljusare helt enkelt. Och jag kommer använda precis samma teknik som i avsnittet där jag minskade röd hy. Då använder du ungefär samma taktik och samma verktyg. Jag har öppnat en bild i Biblioteksmodulen och trycker D för att komma till framkalla. Och det första nu precis som i avsnittet om att minska röd hy så säkerställer jag först och främst att jag har rätt kameraprofil satt här Camera Portrait precis som det ska vara. För då vet jag att jag har bäst förutsättningar för vad det gäller hudtoner. Det vill säga så naturliga och så naturella som det bara går. Därefter går jag in under panelen NML, Nyans, mättnad och luminans. Och i det här fallet så ska jag in i Luminans läget. Och åter igen då så är det svårt att veta vilka hudtoner jag egentligen har här är dom röda, är dom orange, är dom gula. Och hur ser mixern ut? Så jag väljer att klicka på den här lilla cirkeln, den här lilla ikonen och på så sätt får jag en markör som jag kan föra in över bilden här. Om jag ska ljus upp bilden så klickar jag en gång och drar jag uppåt. Och då ökar luminansen, som i det här fallet så ökar dom orange färgerna en hel del medans dom röda i mindre utsträckning. Nånstans där blir säkert bra. När jag är klar klickar jag på den där lilla cirkeln igen då. Bästa sättet att utvärdera förändringen är faktiskt att stänga av och sätta på hela justeringen. Så jag gör det genom det här lilla reglaget här uppe. Jag stänger av det Före och Efter. Före och efter. En subtil men vågar lova en ganska så kraftfull förändring som lyfter huden och får den lite mer levande. Jag lyfter också fram lite mera av högdagrarna och lite så här. Man får inte ta i för mycket för då blir det lätt att man tappar detaljer i vissa delar av huden. Hur gör man det på svartvita bilder? Jag det funkar självklart där också. Jag gör då på precis samma sätt. Fast istället för att klicka på NML så klickar jag på Svartvitt här. Och klickar på den lilla cirkeln så där, och så tar jag tag nånstans i huden. Och drar upp tills jag tycker det ser trevligt ut. Nånstans där. Slår av och slår på. Lysande, och i det här fallet så har ju Lightroom då beslutat sig för att dra upp det röda reglaget till 33 och det orange till 16. Så ett snabbt och smidigt sätt att på ett enkelt sätt ljus upp hyn hos den du fotograferat. Och ett litet bonus tips här är ju så klart att spara just dom här reglagen som en liten förinställning. Du kan ha olika nivåer, du kan ha någon som drar upp det röda bara till 10. En förinställning som går upp till 20 och en som går till 30 till exempel. Så har du ett antal olika som på ett enkelt sätt kan appliceras på en stor mängd bilder. På en och samma gång.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter