Vikbar skärm hjälper dig få bilder ur knepiga vinklar

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Vikbar skärm hjälper dig få bilder ur knepiga vinklar

Från kursen: Kom igång med din spegellösa systemkamera

Vikskärmen gör det lätt att fota i höga och låga vinklar - men gör inte misstaget att titta på skärmen när du tar självporträtt.
Köp medlemskap
Använd vikskärmen ofta. Många kameror har möjligheten att vika ut kamerans skärm vilket är supersmart. För det gör det lättare att få andra bildvinklar än den här vanliga kameran i ögonen-höjd. Oftast utnyttjar vikskärmen när jag vill få en riktigt låg kameravinkel. Jag slipper krypa i leran och kan ändå komponera bilder med lite udda vinklar. Men ibland är läget det omvända, att du vill få upp kameran högt istället. Då kan vikskärmen också hjälpa dig. För många gånger kan den också vikas nedåt. Men vad behöver du ställa in på kameran för att få det här att funka? De flesta spegellösa kameror som har en separat sökare kopplar om mellan sökare och bildskärm helt automatiskt. Det görs via en sensor som känner av när du kommer nära sökaren. Många har också en särskild knapp bredvid sökaren som växlar mellan olika visningslägen. Då kan du bestämma att bilden bara ska vara på bildskärmen. Det kan du använda om du får problem med att till exempel din hand eller kamerarem kommer för nära sensorn och aktiverar den, för då brukar bildskärmen bli svart. Det händer mig rätt ofta när jag fotar närbilder. Kan din skärm också vinklas framåt så kan du lättare ta selfies och gruppbilder med dig själv. Kom bara ihåg att kolla in i objektivet och inte på bildskärmen, annars syns det att du kollar lite åt sidan som du ser att jag råkade göra här. Jag använder vikskärmen också när jag ska plåta någonting bakom mig. Som till exempel när jag var på dotterns kanotpaddling med scouterna. Det är ju lte svårt att vända sig om i kanoten för att få bra bilder. Ja, vikskärmen är verkligen en av mina favoritfunktioner för att enklare kunna få bilder i varierade vinklar. Testa inställningarna på just din kamera så att du har koll.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter