Så skapar du en visuellt tilltalande siluettbild

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Så skapar du en visuellt tilltalande siluettbild

Från kursen: Kom igång med din spegellösa systemkamera

David ger dig två tips för bättre siluettbilder: Anpassa exponeringen efter bakgrunden, och komponera genom att flytta kameran.
Köp medlemskap
En silhuettbild får du när motivet i bilden är mycket mörkare än bakgrunden. Ett klassiskt exempel är en person framför en solnedgångshimmel, som här. Så hela grejen med silhuettbilder är den här kontrasten mellan motiv och bakgrund. Formen på silhuetten blir ju viktigare än vanligt med den här typen av bilder. Därför brukar jag gilla att fånga profilen på personer. Som i det här fallet med Fredrik. Du har egentligen två principiella sätt att skapa silhuettbilder på. Den första är belyst bakgrund och inte belyst motiv. Som här när motivet står i skuggan, Fredrik här, under ett träd och solen lyser på bakgrunden, i det här fallet husväggen. Det andra alternativet är motljus mot himlen. Alltså en ljus himmel bakom och ingen stark belysning på motivet. Det ger samma typ av effekt. För att lyckas med silhuettbilder behöver du tänka på två saker. 1. Anpassa exponering efter bakgrunden. Om kameran får för sig att anpassa efter personen, då tappar du ju hela effekten. Så mörka ned bilden genom att använda plustricket eller frystricket. Det snabbaste tycker jag brukar vara att nolla exponeringskompensationen, sikta mot bakgrunden och låsa exponeringen där. Då blir bilden tillräckligt mörk för att det verkligen ska bli en silhuett av det hela. 2. Det är att komponera genom att flytta kameran, ofta till en ganska låg position. Här hjälper vikskärmen på kameran, om du har en sådan, så att du slipper lägga dig ner på marken. Kompositionstricket här handlar om att placera kameran så att motivet verkligen särskiljer sig grafiskt från bakgrunden. Det här kallas för separation, alltså att bildens olika delar skiljer sig åt från varandra i ljushet eller i någonting annat, till exempel i färg. I det här fallet fick jag be Fredrik att ta ett kliv framåt för att hamna framför husväggen och verkligen synas ordentligt. Kameraplacering kan vara lite finlir. Jämför den här bilden med den här, om jag bara sänker kameran lite till här. Håll också ett öga på att du verkligen får en grafisk separation i det som är bildens viktigaste delar. Här råkade Fredrik hamna framför ett fönster och silhuetten blir ju inte alls tydlig, som du ser. En lite förflyttning i sidled gör en superstor skillnad. Så genom att exponera för bakgrunden och komponera medvetet kunde jag få den här bilden istället. Det funkar utmärkt att ta silhuettbilder inomhus också, mot fönsterljuset, om du släcker lamporna i rummet. Här tog jag ett silhuettporträtt på min dotter, det här är ett flygplatsfönster faktiskt. Så lyckade silhuettbilder, det är kombinationen av att bakgrunden är ljusare än motivet och att exponera så att det är bakgrunden som är lagom ljus. Och sedan, förstås, att separera motivet ordentligt genom din kameraplacering.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter