ISO-talet styr den ljusförstärkning som kameran gör i bilden.

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

ISO-talet styr den ljusförstärkning som kameran gör i bilden.

Från kursen: Kom igång med din spegellösa systemkamera

Moderna systemkameror kan ta bilder i mörka miljöer, tack vare bra ISO-prestanda. Här visar David vad du bör ställa in din kamera på.
Köp medlemskap
De två spakarna exponeringstid och bländare styr ljusinsläppet i kameran. Förutom dem finns en tredje spak som är superviktig att känna till. Det är ISO-inställningarna. Den är också med och avgör hur ljus bilden blir, men inte genom att släppa in mer eller mindre ljus, utan genom att förstärka det ljus som kommer in. När jag skulle ta den här bilden av vår katt i tvättmaskinen så var rummet nästan helt mörkt. Så jag öppnade bländaren så mycket det gick. Ändå behövde kameran en slutartid på flera sekunder för att få en lagom ljus bild. Det gjorde förstås bilden helt suddig. Men ökar jag ISO-talet så kan jag få en kortare exponeringstid, trots att det är mörkt. Det svaga ljus som kameran fångar in förstärks av bildprocessorn och bilden blir lagom ljus trots allt. Tänk dig att du häller upp en halv deciliter vispgrädde. Ja, det blir ju bara lite på botten. Men vispar du den ökar volymen på grädden. Exakt så gör ISO-talet: Förstärker det ljus som kommer in på sensorn så att det verkar finnas mer ljus än det egentligen gör. Det här gör det möjligt att ta bilder i mörka miljöer och ändå få ganska korta exponeringstider. Enda baksidan med att förstärka ljuset på det här sättet är bruset. Ju högre ISO du väljer desto brusigare blir bilderna. Orsaken är att sensorn inte är perfekt. Det blir alltid lite ojämnheter i bilden. De här små ojämnheterna förstärks också när ljuset förstärks vid höga ISO-tal. Här ser du hur bruset gör att skärpan försämras lite och bilden blir en aning grynig. Förr i tiden var det här ett stort problem. Men på moderna systemkameror kan du höja ISO väldigt mycket utan att bruset stör egentligen. Beroende på vilken kamera jag använder så brukar jag själv lägga maxgränsen på mellan ISO 3 200 och 25 600. Kamerorna blir bättre och bättre på att minimera bruset. Bildbehandlingsprogrammen blir bättre och bättre på att ta bort det lilla brus som kommer med. Därför är mitt råd till dig: Du behöver inte längre oroa dig speciellt mycket för höga ISO-tal. Bilderna blir faktiskt bra ändå. Precis som med exponeringstid och bländare kan du antingen välja inställning själv eller ta hjälp av roboten i kameran för att ställa in ISO. Det här kallas då auto-ISO. Det slår du på via menyn eller genom att hålla inne ISO-knappen och vrida någon av inmatningsrattarna. På en del kameror behöver du också ställa in ett grund-ISO-tal som roboten alltid utgår från. Här har jag ställt in ISO 100 med auto-ISO påslaget. Det roboten gör är att då utgå från ISO 100 och sedan höja ISO:t om den tycker att det behövs. På de flesta kameror kan du också välja en maxgräns så att kameran inte väljer något som du tycker blir alltför brusigt. Kolla i manualen hur du ställer in det här. Är du osäker på vad du ska välja så börja med ISO 6 400 som maxtak. Så vad ska du ställa in? Vad är en bra grundinställning här? Jag tycker att auto-ISO med ett rimligt maxtak är supersmidigt. Själv använder jag auto-ISO nästan hela tiden.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter